Västberg

Vy med sjö i förgrund och by i bakgrunden.

Vy över Hosjön med byn Västberg i bakgrunden. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Västberg är vackert belägen på en höjd med en bedårande vy över Hosjön, Sätra och delar av Backa i början av byn.

På andra sidan byn är det en strålande utsikt över Bysjön och Kullsberg.
Under flera årtionden fanns här Gibergs affär, den var välbesökt med kunder från närliggande byar, vi åkte inte till samhället för att handla, allt fanns här (utom kläder).

Bröstsocker köptes här, "farbror Giberg" använde en hammare som han slog av en lämplig bit av från sockertoppen, biten fick vi sedan i en strut. Det var inte så vanligt med privatbilar så det var cykel eller spark som gällde när vi skulle handla.

Mörksuggan

Konstnären Verner Molin föddes i byn 1907 och är kanske mest förknippad med Mörksuggor som förekom som vålnader på hans målningar. Byn pryds med Mörksuggor i manshöjd efter byvägen. Detta väsen skrämdes barnen med för länge sedan, numera är den en uppskattad souvenir och en symbol för Rättvik.

Dramatisk björnjakt

I boken Rättvikskrus står det att läsa om en dramatisk björnjakt som en Västbergsbo deltog i vid Dådran år 1830.

Jelkames (eller Pellas) Olof Ersson var en modig och skicklig skytt. Han tog tillsammans med två andra jägare upp jakten på en skadeskjuten björn. Jakten ägde rum vid Dådransjön.

Den svårt skadeskjutna björnen rusade i vilt raseri mot jägarna. Jelkames Olof som inte hann fly med de andra två, fick ett slag av björnen och kastades till marken. Han blev illa biten över pannan, näsan och ena kinden samt i ett ben och i en arm.

En bokhållare vid Dådrans bruk kom till undsättning, sköt björnen och räddade livet på Jelkames Olof. Han fick men för livet, och hade en lapp för den bortrivna näsan. Björnen beskrivs som den största i mannaminne.

Händelsen finns skildrad på en tavla som finns att beskåda på Rättviks Gammelgård

Källor: "Rättvikskrus 2005", "Kyrkbåten Grändarn" av Sven Eskils, "Rättvikskrus 2001" och "Dramatisk björnjakt" av Thomas Jacobs.

Nerskrivet av: Viola Länsmans Haglund

Kontakt

Webbredaktionen
webmaster@rattvik.se
0248-70 125