Boda kyrkby

Bod kyrka med en björk framför och träd i bakgrunden. Molning himmel.

Boda kyrka. Foto: © Carl-Johan Uhlin.

Det är okänt när Boda började bebyggas, men det har troligen funnits en fäbod som kallades Bodherne i trakten. Kanske det var därifrån namnet Boda kommer. Man antar att det är en gammal bygd.

Enligt sägnen ska Olof den helige år 1030 ha rest genom Boda, då han plötsligt stannade och siade "Här skall med tiden byggas en kyrka av sten och här nedanför en kyrka av trä". Det slog in.

Boda kyrka sträcker sig mot en klarblå himmel.

Boda kyrka. Foto: © Yvonné Öhrnell.

År 1618 byggdes ett enkelt träkapell. Det blev utslitet vid mitten av 1800-talet och år 1847-1851 byggdes den nuvarande kyrkan. Boda kyrka ligger på Bodbackens högsta krön. Det är en vitputsad kyrkobyggnad i kalksten, gråsten och tegel med spånklätt, svarttjärat tak. Längden är ca 54 meter, och bredden 19 meter. En klenod som förvaras i kyrkan är resterna av det medeltida altarskåpet från Rättviks kyrka.

En avtagsväg västerut förbi kyrkan leder till naturreservatet Styggforsen, som består av forsar i Enån. En 37 meter djup kanjon har skavts ut i kalkstensskiffern. Ingmar Bergman valde denna plats med sin både dramatiska och romantiska miljö, för att spela in delar av filmen "Jungfrukällan". Bergman blev också så förtjust i Boda att han valde att gifta sig med Käbi Laretei i Boda kyrka.

Gamla, grånade timmerhusbyggnader.

Boda gammelgård. Foto: ©Carl-Johan Uhlin.

Boda gammelgård ligger på det gamla Silvbergsänget. Den första byggnaden som flyttades dit var Sjonsstugan, år 1928. Idag består gården av ett tiotal byggnader och har samlingar på cirka 1 500 föremål, mest saker som rör slöjd, hantverk, textiler och hushåll. Gården ägs av Boda hembygdsförening.

Sammanställt av Linn Enmyren

Kontakt

Webbredaktionen
webmaster@rattvik.se
0248-70 125