Sätra

Asfaltsväg med vit hus bakom häck.

Sätra. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Sätra knyter samman byarna Östbjörka, Backa, Västberg och Nittsjö genom att skolan finns här.

Hosjön ligger som en spegel mellan byarna Västberg, Kullsberg, Backa och Sätra. Enligt sägnen så är sjön så djup på ett ställe så sju kyrkor kan staplas på varandra.

Det är djupt även nära stranden, så det finns inga bra badplatser här.
En del fornminnen har hittats runt sjön, till exempel hittades rester av en fältugn, som de brände kalk i, invid vägen till Rovgärdet.

I slutet av 1950-talet fanns här en livsmedelsaffär, där kunderna själva fick mala sitt kaffe. En cykelverkstad som Kallur Sven, även kallad Lill-Sätra, hade hemma på gården fanns också.

"Tant Elsa" som var en duktig konststopperska, lagade finkläder så att lagningen inte syntes. Nylonstrumpor lagade hon med långa hårstrån!

Byn består idag av 60-talet boningshus, skola och naturligtvis en bystuga, som är prydd med dalmålningar på väggarna. Målningarna föreställer personer som tidigare verkade i byn. Bystugan rustades 2005 med en utbyggnad för att få ett bättre kök, toaletter, vatten och avlopp. Naturligtvis finns här också, som i alla byar; en majstång som klädes och reses på midsommartorsdagen.

Boende i Sätra är mycket stolta över att ha haft två kända bandyspelare i byn, nämligen Stor-Sätra och Lill-Sätra. Gamla byvägen heter numera Lill-Sätras väg.

Nerskrivet av Viola Länsmans Haglund

Kontakt

Webbredaktionen
webmaster@rattvik.se
0248-70 125