Vigselförrättare

Ett bröllop i Socitetspaviljongen som har målningar på väggen och finna spröjsade fönster. Vigselförrätaren är kvinna och klädd i rättviksdräkt.

Bröllop i Socitetspaviljongen vid Hvilan, en av många vigselplatser i kommunen. Foto: © 2010, Margareta Kurtén.

Många viger sig borgerligt i Rättvik

Pampigt eller enkelt. Med eller utan ringar.I en borgerlig vigsel har ni stora möjligheter att på egen hand skräddarsy er ceremoni. Och i Rättviks kommun är vigselförrättarna ovanligt många – hela sex stycken. Vigseln är gratis. I genomsnitt väljer mellan 20 och 30 par att viga sig borgerligt i Rättvik varje år. Många av paren kommer från andra platser i Sverige, några par är från utlandet. Vissa är turister, en del har anknytning till bygden.

Därför Rättvik

Hos en del av paren kan vi finna svaret i längtan till de historiska värden som förknippas med Siljansbygden och Rättvik. Andra väljer Rättvik eftersom de upplever att det är smidigt och enkelt att viga sig här. Och i vissa fall kommer paren hit efter att ha rekommenderats av vänner som haft sin vigselförrättning borgerligt här.

Olika vigselplatser

Vigselförrättning kan ske på olika platser exempelvis i Rättvik kommunhus, på Långbryggan eller på någon annan vacker plats som man vid bokningstillfället kommit överens om med vigselförrättaren. Ceremonin är kort. Den kan ta två minuter om paret väljer den längre varianten, eller endast 20 sekunder om de väljer den korta versionen.

Pampigt eller flärdfritt

I en borgerlig vigsel välsignas inte ringarna. Följaktligen behövs inga ringar. Men en ringväxling kan äga rum – om paret så önskar. Vissa par har kommit till kommunhuset i landå klädda i högtidsklädsel. Andra har kommit i jeans och önskat stor enkelhet.

Orsaker till borgerligt

Det finns flera orsaker till varför par väljer att viga sig borgerligt. I vissa fall handlar det om att de vill ha en enkel ceremoni, i andra fall vill de undvika religiösa inslag, eller så kan de ha varit gift tidigare.

Rättsligt bindande

Den borgerliga vigseln är rättsligt bindande, och eftersom den saknar religiösa inslag så är den också ett bra alternativ om makarna har skilda religioner.

Vigselförrättare i Rättvik

Du hittar en lista med alla vigselförrättare i Rättviks kommun på Länsstyrelsens sida "Vigselförrättare" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Kommunkansli

kommun@rattvik.se

Information

Socitetspaviljongen vid Hvilan
Fäbodar