Skilsmässa

Pojke river foto med man och kvinna mitt itu.

mostphotos.com/David Castillo Dominici

Om du vill skilja dig från din partner finns det saker du behöver tänka på och göra. Här får du information om hur du ansöker om skilsmässa, vad som gäller för barnen och var du kan få stöd och hjälp.

Ansökan om äktenskapsskillnad (skilsmässa)

Ansökan om skilsmässa lämnas till tingsrätten. Du kan ansöka om skilsmässa gemensamt med din maka eller make eller på egen hand. Om ni har minderåriga barn i hushållet får ni alltid sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.

Mer information och blanketter för att ansöka om skilsmässa hittar du på Mora tingsrätts sida Skilsmässa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För barn är det svårt när föräldrar går skilda vägar

Föräldrar kan skiljas från varandra men inte från barnen. Ert barn har rätt till båda sina föräldrar. Det är därför viktigt att föräldrar som inte lever tillsammans försöker finna den lösning som är bäst för barnen.

Familjerätt

Vid familjerätten kan vi hjälpa föräldrar med frågor om barns vårdnad, boende och umgänge. Föräldrar kan få rådgivning och hjälp vid separation samt erbjudas möjlighet att komma på samarbetssamtal och att teckna avtal.

Samarbetssamtal är ett stöd riktat till föräldrar som efter skilsmässa eller separation hamnat i en tvist kring de gemensamma barnen. Du kan läsa mer på sidan Familjerätt och via länkarna nedan.

Familjerådgivning

Vid skilsmässa eller separation kan familjer även vända sig till familjerådgivningen.

Familjerådgivningen är kostnadsfri och det går att vara anonym. Familjerådgivningen ligger i Leksand och bedrivs i samarbete mellan kommunerna Leksand, Rättvik, Gagnef och Vansbro. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

Skilda Världar – stödgrupp för barn

En skilsmässa är ofta smärtsam för alla inblandade och det är lätt som barn att hamna mitt emellan föräldrarnas önskemål och behov. Det är oftast lättare för barnen att prata med en utomstående.

Socialtjänsten i Rättvik erbjuder därför stödgrupper till barn och ungdomar med separerade föräldrar. Grupperna är kostnadsfria och riktar sig till barn och ungdomar upp till 18 år. Grupperna leds av två familjebehandlare.

Målet med gruppverksamheten är att barnen och ungdomarna ska bli stärkta i sig själva för att lättare våga ge uttryck för egna behov. Det är också viktigt för dem att veta att de inte är ensamma och i gruppen får de träffa andra som lever i liknande situation.

Kontakta gärna socialtjänstens familjebehandlare via receptionen, 0248-70 220 om du vill ha mer information.