Dricksvatten och vattenprov
Isälvsvatten från Rättvik – naturligt filtrerat mineralvatten utan kolsyra.
Den senaste inlandsisens avsmältning hos oss skedde för cirka 9 400 år sedan. Den kraftiga älv, som forsade i en istunnel från Oresjön genom Ockrandalen och Gärdsjöfältet, förde med sig stora mängder grus som blev finkornigare under sin väg mot Rättvik och ut i Siljan.
I ishavsdeltat med flygsandsdyner av finkornigt sediment underlagrade av grövre sand och grus ligger Rättviks vattentäkt. Vattnet filtreras naturligt genom ett 80 meter djupt sandlager, som tillför smaksättande mineraler och salter.
I det friska och vederkvickande vattnet finns inga tillsatser. Du kan avnjuta samma dryck som våra fiskande och jagande förfäder i stockbåten förfriskade sig med direkt ur isälven.
När en brunn är grävd kan tusenden dricka ur den.
(kinesiskt ordspråk)
Vatten från det kommunala ledningsnätet
Vårt vatten kommer från Rättviks vattentäkt. Dala Vatten och Avfall AB ansvarar för produktion och distribution av det kommunala dricksvattnet. De tar regelbundet prover på vattnet för att kontrollera både den mikrobiologiska och den kemiska kvaliteten på vattnet. På Dala Vatten och Avfalls webbplats finns information om dricksvatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vattnets hårdhetsgrad där du bor.
Skyddsområde för vattentäkt
För grundvattentäkter finns fastställda skyddsområden. Bor du inom skyddsområde för vattentäkt finns särskilda föreskrifter och restriktioner när det gäller till exempel:
- markvärmeanläggningar (ytjordvärme, bergvärme)
- avlopp
- hantering av petroleumprodukter
- industriell verksamhet
- väghållning
- transport av farligt gods
- spridning av bekämpningsmedel, gödsling med mera.
Det är viktigt att du känner till om du bor inom skyddsområde för vattentäkt och vilka regler som gäller. Är du osäker kontakta miljökontoret.
Enskild och gemensam dricksvattenförsörjning
Närmare 40 % av befolkningen i kommunen har egen vattentäkt i form av grävd eller borrad brunn. Det finns också samfälligheter där flera hushåll har en gemensam vattentäkt.
Ofta håller dricksvattnet i enskilda brunnar god kvalitet men i otäta brunnar kan ytvatten med högt bakterieinnehåll läcka in. Även problem med höga metallhalter kan förekomma.
Kommunen ansvarar inte för vattnets kvalitet i dessa fall. Miljökontoret fungerar som rådgivare när det gäller vattenkvaliteten.
Anläggande av brunn
Vid grävning eller borrning för vattentäkt är det viktigt att lokalisering sker till lämplig plats, till exempel på tillräckligt avstånd från avloppsanläggning, djurhagar med mera. Brunnsborrare bör vara certifierad. Läs mer på Socialstyrelsens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Sveriges geologiska undersöknings (SGU) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. webbplatser för råd vid anläggande eller skötsel av brunn.
Radon och uran
Radon kan vara ett problem i vatten från djupborrade brunnar. Provflaskor och råd kan du få av oss på miljökontoret. Läs mer på sidan Radon. På Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer och hämta rapporten "Radon i vatten".
Uran i dricksvatten är inte ett problem i det kommunala dricksvattennätet. Uran förekommer i enskilda bergsborrade brunnar i kommunen.
Uran är en tungmetall som förekommer naturligt i vår berggrund. Uran kan vara en hälsorisk vid höga halter och långvarig förtäring. Uranets kemiska egenskaper kan ha skadlig påverkan på njurarna.
Livsmedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar att halten inte ska överstiga 30 mikrogram per liter dricksvatten. Du kan undersöka ditt dricksvatten genom provtagning. Socialstyrelsen rekommenderar att enskilda brunnar bör provas vart tredje år. Har du nyligen tagit prov på ditt brunnsvatten kan du avvakta innan du tar ett nytt.
För mer information om uran i bergsborrade brunnar och provtagning är du välkomna att kontakta oss på miljö- och byggenheten.
Provtagning
Miljökontoret tillhandahåller flaskor för provtagning av dricksvatten från enskilda vattentäkter. Provtagningen bekostas av den som beställer provtagningen.
Vilken analys som rekommenderas beror på om det är en grävd eller borrad brunn, eller vilka problem som uppstått i vattenkvaliteten. Livsmedelsverket rekommenderar en regelbunden provtagning minst en gång vart tredje år.
Flaskor för provtagning kan endast hämtas efter beställning. Beställning görs senast onsdag veckan innan inlämning av prov. Beställ flaskor genom att kontakta Lotta Kers på 0248‑701 22 (onsdag och torsdag klockan 10–16) eller mejla lotta.kers@rattvik.se. Tänk på att ange ditt telefonnummer vid beställning via e-post.
Vänligen respektera att vi inte kan ta emot spontana besök.
Efter beställning hämtas flaskorna i kommunhusets foajé.
Inlämning av vattenprover för analys
Vattenproverna lämnas in i foajén på Rättviks kommunhus, Vasagatan 1, Rättvik, och provtagningen måste ske samma dag som proverna lämnas till kommunen. Det är viktigt att proverna är labbet tillhanda inom 24 timmar efter de har tagits.
Ange e‑postadress tydligt på följesedeln så skickas svaret till provtagaren direkt från labbet inom cirka 14 dagar.
Inlämning sker mellan klockan 8–11 följande datum:
- Onsdag 4 september
- Onsdag 18 september
- Onsdag 9 oktober
- Onsdag 23 oktober
- Onsdag 13 november
- Onsdag 11 december
OBS: Senaste inlämningstiden är klockan 11.
Läs mer om vattenprovtagning och se lista över ackrediterade dricksvattenlaboratorier på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Pris per analys
Analys | Pris |
---|---|
Kemisk normalkontroll | 500 kr exkl. moms |
Mikrobiologisk normalkontroll | 400 kr exkl. moms |
Metaller | 520 kr exkl. moms |
Radon | 300 kr exkl. moms |
Totalt samtliga prover | 1 720 kr exkl. moms (2 150 kr inkl. moms) |
Information
Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dala Vatten och Avfall AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uran i dricksvatten kan påverka njurarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livsmedelsverket - dricksvatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljö- och byggenheten
Växel 0248-70 000
miljo.bygg@rattvik.se
Postadress
Miljö- och byggnadsnämnden
Rättviks kommun
795 80 Rättvik
Dala Vatten och Avfall AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kundtjänst 0247-44 100
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin