Lugnet

Vykort på Tövåsgubben med en rättviksklädd kulla och liten mas. Svenska flaggan vajar i bakgrunden.

Vi tackar Sörlins bokhandel för lånet av vykortet.

Lugnet är ett litet ställe som passeras när du åker till Dalhalla. Lugnet består av fem boningshus och ett fritidshus. På 1950-talet fanns där ett sand- och grustag och många lastbilar var dagligen och hämtade last

Tövåsgubben

Här bodde en mycket speciell man. Han kallade sig själv för "vandringsman". Han kom från Småland, och fick namnet Tövåsgubben. Han bodde i en grå timmerkoja med jordgolv. En tät granhäck runt huset skyddade för insyn. Huset finns idag inte kvar.

Det var mycket mystik kring denne man, kanske just för hans egendomliga klädsel. Bygdens barn var rädda för honom. Hans klädsel och utseende ändrades inte under flera årtionden.

Han var en lång man med stort grått skägg och det långa gråa håret flätat och uppsatt som en knut i nacken. Ett par stora guldringar hade han i öronen. Hans klädsel var lika vinter som sommar. Han gick klädd i högskaftade grova kängor, vadmalsbyxor, svart långrock, snusnäsduk knuten över huvudet och över det en svart basker. Ibland bar han en svart hatt. På ryggen bar han en stor ryggsäck och i handen en skidstav.

Han var en kändis på sitt sätt, han lät sig ofta fotograferas av turister, men mot betalning. När han dog på 60-talet så sägs det att ingen vågade ta ifrån honom hans örhängen, så de fick följa med i graven.

Självupplevelser av: Viola Länsmans Haglund

Kontakt

Webbredaktionen
webmaster@rattvik.se
0248-70 125