Lokalproducerad mat

Saftflaskor med saft av rabarber och röda vinbär.

Lokalproducerad saft från Björgården i Rättvik. Foto © 2013: Magnus Andersson

”Njut av vår lokalproducerade mat i butik och på restaurang” skrev vi lite kaxigt i en sommarannons i dåvarande Siljan Turisms Just Nu-tidning.

Tidigare fanns inte lika många tillverkare och deras produkter var inte tillgängliga på samma sätt som idag. Bakom den här enorma förändringen är det stora ansträngningar från enskilda entreprenörer, företag och även den kommunala organisationen.

Rättviks kommun arbetar, bland annat, med ett projekt vars målsättning är att förse alla kommunala kök med lokalproducerad mat och bidra till att hålla landskapet öppet. Läs mer på sidan Återtagsprojekt. Vi är glada och stolta över det jobb som gjorts och hoppas på en fortsatt positiv utveckling.

Vi märker ett ökat intresse för lokalproducerade livsmedel och vill medverka till att minska avståndet mellan producent och konsument. Flera har försäljning hemma på gården, andra har fullt upp med sin produktion och distribuerar sina produkter i den lokala dagligvaruaffären eller efter beställning.

Fråga efter lokala livsmedel

Fråga gärna efter lokala livsmedel när du handlar eller äter ute! Många av våra restauranger och serveringar erbjuder närproducerat, hemlagat, hembakat eller lokalt på annat sätt. Livsmedelsbutikerna säljer gärna lokalproducerad mat efter tillgång.

Fäbodar

På våra fäbodvallar finner du den mest extrema formen av lokal och platsbunden livsmedelsproduktion. Under sommaren kan du besöka fäbodarna, se djuren, dricka kaffe och prova på lokala specialiteter samt, då produkter finns, handla med dig smör och andra mejeriprodukter hem.

Karl-Tövåsens fäbod, norr om Rättvik

070-232 65 25

Ärteråsens fäbod, norr om Furudal

arterasen.n.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prästbodarna, Dådran

073-588 61 74

Mer information om lokal mat

Lokal mat i Rättvik

När du handlar i den vanliga dagligvarubutiken finns vanligtvis ett bra sortiment från lokala producenter, exempelvis kött, bacon, korv och andra charkuteriprodukter från Siljans Chark, bröd från Rättviksbagarn eller något av de lokala tunnbrödsbagerierna.

Fricks (Torget, Rättvik) och Snitths Hantverksbageri (Järnvägsgatan 9, Furudal) bakar eget matbröd med försäljning i egna lokaler.

Grönsaker och honung brukar inte vara svårt att hitta, speciellt på hösten. Några gårdar har ägg till försäljning men eftersom tillgången varierar säljer de endast då skylten ”Ägg” sätts upp. Rättviks Glass kan du finna på många serveringar och restauranger, speciellt sommartid.

Handslaget vid torget i centrala Rättvik säljer, tillsammans med konsthantverk, ett urval hantverksmässigt tillverkade livsmedel, främst sylt, marmelad och bröd.

Mejeriprodukter som ost, smör och långfil finns även för avsmakning och försäljning på fäbodarna och på vissa hembygdsdagar. Ore Odlat, Östanvik, erbjuder självplock av tomater under säsong och DalaChoklad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du bakom Rättviks kulturhus.

Tänk på att många tillverkare har mycket begränsade öppettider och inte alltid har möjlighet att ta emot besökare. Kontrollera därför öppettiderna, förslagsvis på webben eller via telefon, innan du reser iväg.