Fakta om näringslivet 

Näringslivet i Rättviks kommun och Dalarna erbjuder många möjligheter.

Trots sin ringa storlek pulserar Rättviks kommun av entreprenörsanda och småföretag. Här är det inte de stora företagen som dominerar utan snarare gemenskapen av hantverkare, butiksägare och innovatörer.

Rättviks näringsliv består av drivkraften från hundratals entreprenörer och småföretagare. Hos oss finns inga stora företag. Definitionsmässigt brukar gränsen för ett "stort företag" vara 50 anställda eller fler.

  • Besöksnäringen: I Rättviks kommun håller besöksnäringen i gång andra sektorer. Hotell, restauranger och turistattraktioner skapar en grund för andra verksamheter.
  • Småskalig industri: Rättviks kommun är hem för små, välskötta industrier. Här tillverkas allt från trappor till sofistikerade automatiserade styrsystem.
  • Företagsklimatet: Rättviks kommun har visionen att vara den bästa platsen för företagande. Genom samarbete med näringslivet strävar vi efter att skapa en miljö där företag kan utvecklas och växa.
  • Unga entreprenörer: Det gläder oss att se den ökande andelen unga företagsamma personer i Rättviks kommun. Deras drivkraft och kreativitet är en kraft att räkna med.

Dalarna

I hela Dalarna är bilden liknande. Norra delen präglas av besöksnäring och småföretagande, medan södra delen har en starkare industriell närvaro.

Dalarna har en bred mångfald av företagande och vi är samtidigt en del av en mer omfattande marknad i Sverige, EU och världen.

Utifrån de utmaningar och möjligheter som finns vill vi skapa de bästa förutsättningarna för att våra lokala företag ska vara attraktiva och konkurrenskraftiga leverantörer i hela landet.

Näringslivskontoret spelar en central roll i att stödja företagande i Rättvik. Med både historiken och fokus mot framtiden strävar de efter att skapa möjligheter och utmaningar för en starkare gemenskap.