Styggforsen

Vatten som forsar i Styggforsen.

En del av Styggforsens vattenfall. Foto: Carl-Johan Uhlin.

Styggforsens brusande vattenfall med en fallhöjd på 36 meter, branta klippor och mörk, högrest granskog ger en trolsk och dramatisk stämning åt besöket.

Unika geologiska bildningar

De unika geologiska bildningarna är ett resultat både av det stora meteoritnedslaget och istidernas eroderande krafter. Förr fanns här många kvarnar i området (som mest 28 skvaltkvarnar), något som en nyuppförd skvaltkvarn påminner om.

Tegelbruk och kraftstation

Här har också funnits ett tegelbruk, man gjorde cement och även slipstenar under en begränsad tid. Bodas första kraftstation anlades här 1913.

Information

Från parkeringen leder en 750 meter lång gångstig runt i reservatet. Vid parkeringen till naturreservatet finns en informations- och kaffestuga öppen sommartid. Styggforsen är belägen 20 kilometer norr om Rättvik och en (1) kilometer väster om Boda kyrka.

Geologiskt arv

2012 arrangerade SGU för första gången tävlingen Geologiskt arv. Bland många förslag valdes 10 kandidater ut. Alla hade det gemensamt att de har något viktigt att berätta om varför Sverige ser ut som det gör. Styggforsen placerade sig på en mycket hedervärd andraplats.

Länsstyrelsen Dalarna

Styggforsen är kanske ett av länets roligaste och vackraste naturreservat. Här finns branta klippor, fin utsikt, ovanliga växter och ett 36 meter högt vattenfall.

Läs mer om Styggforsen på Länsstyrelsen Dalarnas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På Länsstyrelsen Dalarnas webbplats finns flera länkar till ljudguider om Styggforsen.

Hiking in the Beautiful "Styggforsen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – privat video som startar med en annons.

Fakta

Sveriges geologiska undersökning, SGU, är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.