Rättviks kommun

Studie- och yrkesvägledning

Teckning, streckgubbe med yvigt hår.

Studie- och yrkesvägledare – vad kan man använda en sådan till?

Jag heter Tord Lennartsson och arbetar som studie- och yrkesvägledare. Jag delar min tid mellan Rättviksskolan och Furudals skola. Jag har arbetat i Rättviks kommun sedan år 2000 och dessförinnan var jag studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan både för nationella program och det individuella programmet.

Tillbaka till frågan vad man kan använda en studie- och yrkesvägledare till. Jag arbetar mycket med gymnasieval, prao*, studiebesök med mera, verksamheter som riktar sig framåt i livet. Det kan vara frågor som till exempel

  • Hur gör jag för att bli…..
  • Vilken matte ska jag läsa för att ha möjlighet att klara av ett ……..
  • Hur skall jag göra med moderna språk….
  • Hur fungerar meritpoängen på högskolan…..

Det kan dessutom vara frågor som rör dig som person som till exempel

  • Egenskaper
  • Intressen
  • Möjligheter och trösklar
  • Motivation (och hur man kan få motivation)

När du kommer till mig räkna inte alltid med att du får ett svar ”rakt upp och ner”. Kan jag inte ge dig ett svar så talar jag om det för dig och du får vänta tills dess jag har tagit reda på fakta i frågan. Kontakt med de där hemma är också viktigt för mig eftersom det är där du har ditt viktigaste bollplank när det gäller att till exempel diskutera gymnasievalet.

Det kan vara bra för dig att veta att jag dessutom sitter med i skolans elevvårdsteam.

Om du vill nå mig så finns det flera sätt att nå mig

  • Personlig kontakt – min personliga favorit. På Rättviksskolan sitter jag vid ingången till matsalen (nästan i alla fall). I Furudal hittar du mig i högstadiebyggnaden.
  • Telefon eller e-post (se kontaktinformation)

Jag finns även representerad i skolans lärplattform Fronter där du hittar mitt veckobrev (Mummel) och där finner du även olika utbildningslänkar. Länk till Fronter.

Måndagar är jag på Furudalsskolan under dagen, men brukar återkomma till Rättvik ungefär klockan 16.00 för att sedan arbeta fram till 18.00 (om jag inte har kvällssamtal på Furudalsskolan).

Tisdag–fredag är jag på Rättviksskolan cirka 07.30-16.00. Om det är andra tider som gäller för de därhemma ska kunna följa med brukar det inte vara några problem.

Väl mött!

Förklaringar

Prao = praktisk arbetslivsorientering; innebär att elever i skolan tillbringar mellan en dag eller några veckor på en arbetsplats.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare
Tord Lennartsson
0248-70 360