Rättviks kommun
Rättviks kommun

Rättviks gammelgård

Rättviks gammelgård är uppbyggd som en tidstypisk gård från bonde­samhällets dagar. Kring parstugan finns bondens viktigaste hus samlade i en fyrkant.

Trädgårdskaféet Nyfiket på Rättviks Gammelgård

Trädgårdskaféet Nyfiket på Rättviks Gammelgård arrangerar varje vecka konserter under sommaren. Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv ©.

Gammelgården ligger norr om kyrkan vid Sjurbergsvägen. Gården består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen. I byggnaderna finns drygt 3 500 föremål bevarade.

Äldsta föremålet är en unik ullkorg med vikingaornament. Korgen, som kommer från Västbjörka, är daterad till 1200-talet. Av stort intresse är väggmålningarna i Sommarstugan och Gästabudsstugan. Parstugans klädkammare visar vad kvinnor i Rättvik kunde skapa av skönhet i färg och mönster.

Nyfiket – trädgårdskafé på Rättviks Gammelgård

Nyfiket använder lokala och oftast ekologiskt producerade råvaror. Förutom fika och lunch erbjuder Nyfiket kulturupplevelser och skapar en kulturell mötesplats på Gammelgården. Här finns en gårdsbutik med hantverk och lokala produkter. Ett gediget program med konserter anordnas hela sommaren.

Mer information

Rättvik hembygdsförening Länk till annan webbplats.

Kontakt

Visit Dalarna

rattvik@visitdalarna.se
0771-62 62 62

Besöksadress
Vasagatan 6
795 30 Rättvik