Rättviks kommun
Rättviks kommun

Rättviks gammelgård

Rättviks gammelgård är uppbyggd som en tidstypisk gård från bonde­samhällets dagar. Kring parstugan finns bondens viktigaste hus samlade i en fyrkant.

Trädgårdskaféet Nyfiket på Rättviks Gammelgård

Trädgårdskaféet Nyfiket på Rättviks Gammelgård arrangerar varje vecka konserter under sommaren. Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv ©.

Gammelgården ligger norr om kyrkan vid Sjurbergsvägen. Gården består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen. I byggnaderna finns drygt 3 500 föremål bevarade.

Äldsta föremålet är en unik ullkorg med vikingaornament. Korgen, som kommer från Västbjörka, är daterad till 1200-talet. Av stort intresse är väggmålningarna i Sommarstugan och Gästabudsstugan. Parstugans klädkammare visar vad kvinnor i Rättvik kunde skapa av skönhet i färg och mönster.

Guidade visningar lördagar och söndagar klockan 14.00 från midsommartid till mitten av augusti.

Nyfiket – trädgårdskafé på Rättviks Gammelgård

Nyfiket använder lokala och oftast ekologiskt producerade råvaror. Förutom fika och lunch erbjuder Nyfiket kulturupplevelser och skapar en kulturell mötesplats på Gammelgården. Här finns en gårdsbutik med hantverk och lokala produkter. Ett gediget program med konserter anordnas hela sommaren.

Miniatyrbyn Den lilla gården

I juni 1956 fick Rättviks gammelgård, på initiativ av köpman Wilhelm Mårthans, ta emot Johan Härdelins mästerverk - miniatyrbyn Den lilla gården, som gåva. Rättviks Båtklubb Piraten var donator men bygdens då 300 köpmän bidrog till köpesumman på 2 000 kronor.

Miniatyrbyn, sammanlagt ett femtontal byggnader, är utförd i tiondels skala och består bland annat av en storstuga uppförd av rundhyvlat timmer med vackert utformade sexkantknutar. Inredningen är fullständig och stiltrogen med tarrsängar, stolar och bord, hyllskåp med tallrikar och bunkar.

Den lilla gården ger åskådaren en mycket god uppfattning om hur en stor, gammaldags bondgård i Rättvik såg ut förr i tiden.

Mer information

Rättvik hembygdsföreninglänk till annan webbplats

Kontakt

Visit Dalarna

rattvik@visitdalarna.se
0771-62 62 62

Besöksadress
Vasagatan 6
795 30 Rättvik