Konst, slöjd och hantverk

Rättvik är rikt på skapande människor. Lokala konstnärer och hantverkare visar upp sina verk kanske hemma, på gallerier, i butiker eller i vårt kulturhus med sin konsthall.

Konsthallen i kulturhuset

Här når du konsthallens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Öppnas i nytt fönster.

Rättviks hemslöjd

Vid fontänen på torget i centrala Rättvik står en timrad röd parstuga från 1800-talet som är svår att missa. Den köptes av Rättviks hemslöjdsförening 1909 och flyttades då till sin nuvarande plats från Ovanmyra. Parstugan innehåller dräktkammare med fina exempel på våra lokala folkdräkter, hemslöjdens butik och vävstuga samt konsthantverkskooperativet Handslagets butik.

Inne i den så kallade storstugan, med sina väggmålningar och sin dalakaraktär, säljer Rättviks hemslöjd Länk till annan webbplats. dräktmaterial, mönster och dräktdelar. Här säljs även ortens traditionella souvenirer Rättvikshästen och Mörksuggan samt ett urval textilier och garner. Hos hemslöjden finns också möjlighet att köpa begagnade dräkter och dräktdelar eller hyra sådana.

Personalen i hemslöjdsbutiken hjälper dig gärna med råd och stöd om är intresserad av att sy din Rättviksdräkt själv. Varje fredag finns en särskild dräktrådgivare på plats som helst bör bokas i förväg.

Handslaget

Handslaget är en ekonomisk förening med professionella konsthantverkare från Dalarna. Medlemmarna arbetar med keramik, smide, textil, stickat, bokbinderi, trä, silversmide, tovat och mathantverk. I Handslagets butik i Hemslöjdsstugan handlar du direkt av dem. Butiken innehåller allt från vackra bruksting till unika konstföremål, skulptur, mathantverk och presenter av högsta klass. Allt präglas av gediget hantverkskunnande och god materialkännedom.

Flera av medlemmarna har sin produktion i och runt Rättvik och en del konsthantverkare tar gärna emot besök i sina verkstäder. Fråga i butiken så får du veta adresserna dit.

Konst & Hantverk

Konst & Hantverk är en ideell förening med professionella hantverkare/konstnärer.
13 hantverkare/konstnärer arbetar med, träslöjd, spånprodukter, svepteknik, keramik som liknar trä, keramik, smide, silversmide, bärnstenssmycken, sticket och virkat, textil, gjutna figurer, bergkristaller, tavlor allt från abstrakt konst till vackra naturmotiv.

I butiken finner du genuint och originellt hantverk, allt från unika bruksting till konstföremål. Butiken hittar du i hantverksbyn vid Dala Värdshus som är öppen alla dagar i veckan under sommarhalvåret.
För mer information www.Konst--hantverk.webnode.se Länk till annan webbplats.