Skicka faktura till Rättviks kommun

Från och med 1 april 2019 gäller Lag (2018:1277) om elektroniska fakturor som innebär att fakturor till offentlig sektor måste vara elektroniska enligt en ny europeisk standard som benämns Peppol Bis Billing 3.

Detta innebär att alla leverantörer till Rättviks kommun måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden senast från och med 1 april 2019. Kravet på e-faktura gäller vid alla inköp, upphandlade så väl som direktköp, där betalning sker mot faktura. Offentliga upphandlingar som påbörjats innan det aktuella datumet omfattas dock inte retroaktivt av lagen.

Rättviks kommun arbetar redan idag för att alla fakturor till kommunen ska vara elektroniska. Det effektiviserar vårt arbete och gör det lättare för oss att följa upp våra inköp. När det gäller nya upphandlingar ställer vi redan krav på e-faktura enligt den nya europeiska standarden och vi är redo att ta emot i detta format.

PDF-fakturor eller inskannade pappersfakturor räknas inte som e-fakturor.

Hur påverkas du som är leverantör till Rättviks kommun av
lagen om e-fakturor?

Om du är en leverantör med ett befintligt avtal med kommunen så gäller de villkor som är avtalade kring faktureringen avtalstiden ut. För alla övriga leverantörer gäller att fakturor till oss måste vara enligt den nya europeiska standarden senast 1 april 2019.

När du väljer att skicka en elektronisk faktura får vi den snabbare än när den skickas med vanlig post. Du som leverantör sparar även både porto och papper.

Uppgifter för e-fakturering till Rättviks kommun

Organisationsnummer: 212000-2171
Peppol-ID: 0007:2120002171
GLN-kod: 7321200021712
VAN- operatör: Tieto Sweden AB
Format:
Peppol Bis Billing 3 eller Svefaktura.
E-post för godkännande av e-faktura: efaktura@rattvik.se

Läs mer via följande länk till information om e-fakturering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fakturareferens

Fakturor som skickas till kommunen måste innehålla fakturareferens för att komma fram till rätt mottagare i kommunen. För att e-faktura ska fungera är det viktigt att rätt fakturareferens är angiven, annars går den inte in i systemet.

För fakturor som är sekretessbelagda är det extra viktigt att du använder den fakturaadress som du och beställaren har kommit överens om.

Om du saknar fakturareferens ska du kontakta den person som gjort beställningen.

Korrekt märkta fakturor kan vi hantera på ett snabbt och effektivt sätt, vilket underlättar för dig som leverantör.

Fyll i alla uppgifter på fakturan

Var noga med att fylla i alla uppgifter på fakturan. Fakturor som saknar uppgifter skickas tillbaka för komplettering. Vår betalningspolicy är 30 dagar efter mottagen faktura, om inget annat avtalats med leverantören. När fakturor skickas tillbaka för komplettering ska förfallodatum ändras.

I våra upphandlingars kravspecifikationer ställer vi krav på att våra leverantörer ska kunna erbjuda e-faktura enligt vår standard.

Gratis fakturaportal

Om ni inte har ett affärssystem eller annan lösning som möjliggör att skicka e-faktura, kan ni utan kostnad använda vår fakturaportal. Där registrerar ni och skickar in fakturor kostnadsfritt till oss (upp till 25 stycken per år).

Fakturaportalen - Kom igång!

För att börja skicka fakturor till Rättviks kommun via Fakturaportalen, gör så här:

  1. Registrera ert bolag hos Fakturaportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  2. Bekräfta registreringen genom att svara på ett aktiveringsmail som skickas till dig.
  3. Logga in på fakturaportalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  4. Vid första inloggningstillfället behöver ni ange "Medlems betalningsinformation". Gå till Inställningar/Skicka/Medlems betalningsinformation
  5. Registrera fakturan

Mer information för att komma igång med att skicka fakturor via Fakturaportalen finns i den detaljerade lathunden Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster..

Priser och medlemsnivåer

Om du fakturerar högst 25 fakturor per månad är medlemskapet helt gratis.
Det medlemskapet heter "Free". Du väljer medlemsnivå vid registrering.

Det finns även andra nivåer av medlemskap som är avgiftsbelagda (Basic, Plus och Premium). Läs mer om vad dessa nivåer innebär på Fakturaportalens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du även läsa om vilka övriga tjänster Fakturaportalen erbjuder (till exempel att ta emot e-fakturor).