Rättviks kommun

Naturmuseet

Följ Rättvik och Siljansbygden från jordens födelse fram till idag. Naturmuseets avdelningar visar vår unika lokala geologi och vårt rika djur- och växtliv. Rättviks 37 naturområden presenteras och du får information som kan användas som utgångspunkt till olika utflyktsmål.

Öppettider

Besöks‌adress: Storgatan 2, Rättvik

Måndag-torsdag

klockan 11-19

Fredag

klockan 11-16

Lördag

klockan 11-14

Söndag

klockan 13-16

 

Två närliggande händelser mot slutet av jordens 4,6 miljarder år långa historia har tillsammans gett vårt område sin särprägel.

Först har avlagringar i ett varmt hav med rik flora och fauna under perioderna ordovicium och silur bildat tjocka lager av sedimentära bergarter. De sedimentära bergarterna täckte förr hela Norden. Nedbrytande krafter har genom århundradenas gång nött bort dem från större delen av vårt land.

Vissa av de tjocka lagren är rika på fossil och speglar den uppblommande växt- och djurvärlden på jorden för cirka 400 - 500 miljoner år sedan. Fossil har bildats av de olika arterna som ofta var försedda med hårda skal eller skelett.

Den andra händelsen var en fruktansvärd olycka. En jättemeteorit slog ner med våldsam kraft, och skapade Europas största nedslagskrater mitt i Dalarna, under devonperioden för 377 miljoner år sedan.

Det blev ett lyckokast för vår bygd. Därigenom räddades litet av föregående perioders lagrade bergarter. I en ringformad sänka, Siljansringen, fick rester av dessa sedimentära bergarter det skydd mot nedbrytning, som bevarade dem till vår tid - låt vara i starkt omstuvat skick. De så dramatiskt räddade sedimentära bergarterna har utgjort grunden för ett tättbefolkat jordbruksområde, där kalkutvinning också har bidragit till försörjningen.

Varmt välkommen till Naturmuseet.

Kontakt

Rättviks kulturhus

kultur@rattvik.se
0248-70 197

Besöksadress
Storgatan 2
795 30 Rättvik

Postadress
Rättviks kommun
Kulturenheten
795 80 Rättvik

Sociala medier

Följ oss på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Följ oss på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster