Välkommen till Ore bibliotek

Ore bibliotek finns i Furudal. Biblioteket ligger i bottenplanet på Orestrands servicehus.

Öppettider

Klicka här för att se aktuella öppettider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Ore bibliotek finns ett rikt bestånd av olika medier. Med hjälp av personalen kan du låna hem böcker och annat även från andra bibliotek utanför byn och Rättviks kommun.

Vissa saker kan du göra själv på Internet, exempelvis reservera och låna om böcker. Logga in i vår bibliotekskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med hjälp av ditt bibliotekskort och tillhörande pinkod. Kom ihåg att ange Ore närbibliotek som hämtställe vid behov.

Hos oss finns det trådlöst internet och vi har också en dator som du kan använda för att till exempel surfa och skriva ut dokument ifrån. I biblioteket finns även en kopiator som du kan använda mot en mindre kostnad.

Hitta hit – karta

Ore bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns i bottenplanet i Orestrands servicehus. Om du kommer hit med bil kör du in från Skolvägen.


Lokalhistoria

Flera grupper som arbetar med bydokumentation finns i Ore. Vi har kopior ur Gustaf Larssons bygdeforskning om Ore i två pärmar. Här finns också Hans Ellströms klippböcker från Falu-Kuriren och Dala-Demokraten under åren 1971–1998. Allt som skrivits om Ore under den perioden finns med i dem.

I biblioteket hittar du kopior av matriklar över byskolorna i Ore från 1860-talet till mitten av 1900-talet i fyra pärmar. Under sent 1800-tal och kring sekelskiftet 1900 var emigrationen till USA stor. Här finns listor på alla som utvandrade från Ore.

 

Unik fotosamling

Knuter Erik Eriksson, Sven Florén, Thekla Frankzon, Karl-Elis Nordlander och August Tägtström är fem fotografer som verkade i bygden under tidigt 1900-tal. Ta dig god tid att bläddra i deras omfattande och intressanta fotosamlingar.


"Stamtavlan över Ores första kyrkoherde"

är Hans Löbels släktforskning med inlagda fotografier.Det finns tre band för utlåning och även en uppsättning för referens. Löbel är också redaktör för böckerna ’Orefotografier 1885-2010’, ’Boken om Dalbyn’ och senast 'Gårdar och hus i Sunnanhed, Norrboda och Sörboda'.

Kontakt

Ore bibliotek

Ståby Marit Modig
0258-10 955

Adress
Ore bibliotek
Strandvägen 14
795 71 Furudal

E-tjänster

E-biblioteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.