Rättviks kommun

Välkommen till Ore bibliotek

Ore bibliotek finns i Furudal. Biblioteket ligger i bottenplanet på Orestrands servicehus, som också rymmer medborgarkontor.

Ore bibliotek exteriör ©2017 A-C Elings Blomberg

Aktuellt

Kulturenheten har anställt en ny bibliotekarie med särskilt ansvar för biblioteksfilialerna i kommunen och planerar nu för annan tillgänglighet än vad som varit fallet under 2018. Vi tar väldigt gärna emot dina synpunkter och önskemål kring hur tillgängligheten skulle kunna se ut. Vänligen mejla dessa till bibliotek@rattvik.se eller kontakta oss på annat sätt före den 2 september.

När Kulturenheten vägt samman alla synpunkter och önskemål med andra faktorer kommer en ny hållbar lösning att presenteras snarast möjligt.

Öppettider

Besöksadress: Strandvägen 14, Furudal

Onsdag kl. 10–12, 13–16 vecka 24–32

På Ore bibliotek finns ett rikt bestånd av olika medier. Med hjälp av personalen kan du låna hem böcker och annat även från andra bibliotek, närmast från biblioteken i Rättvik och Boda. Dina lån kan du alltid lämna tillbaka hos oss.

Vissa saker kan du göra själv via nätet, exempelvis reservera och låna om böcker. Du loggar då in i vår bibliotekskatalog med hjälp av ditt bibliotekskort och tillhörande pinkodlänk till annan webbplats. Kom ihåg att ange Ore bibliotek som hämtställe vid behov.

Hos oss finns det trådlöst internet och vi har också en dator som du kan använda för att till exempel surfa och skriva ut dokument ifrån. Om du är studerande och har Adobe Connect kan du genomföra seminarier här. I biblioteket finns även en kopiator som du kan använda mot en mindre kostnad.

Hitta hit

Ore bibliotek ligger på bottenplanet i Orestrands servicehuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du kommer hit med bil kör du in från Skolvägen.

Lokalhistoria

Flera grupper som arbetar med bydokumentation finns i Ore. Hos oss finns kopior ur Gustaf Larssons bygdeforskning om Ore i två pärmar. Här finns också Hans Ellströms klippböcker från Falu-Kuriren och Dala-Demokraten under åren 1971-1998. Allt som skrivits om Ore under den perioden finns med i dessa.

I biblioteket hittar du kopior av matriklar över byskolorna i Ore från 1860-talet till mitten av 1900-talet i fyra pärmar. Under sent 1800-tal och kring sekelskiftet 1900 var emigrationen till USA stor. Här finns listor på alla som utvandrade från Ore.

På Internet finns Oremåletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ordlista. I biblioteket har vi gamla inspelningar som du kan lyssna på.

Unik fotosamling

Knuter Erik Eriksson, Sven Florén, Thekla Frankzon, Karl-Elis Nordlander och August Tägtström är fem fotografer som verkade i bygden under tidigt 1900-tal. Ta dig god tid att bläddra i deras omfattande och intressanta fotosamlingar. Från Rättviks bildarkiv kan du beställa foton från dessa.

"Stamtavlan över Ores första kyrkoherde"
är Hans Löbel's släktforskning med inlagda fotografier. 3 band finns som referens och även en uppsättning för utlåning. Löbel är också redaktör för ’Orefotografier 1885-2010’, ’Boken om Dalbyn’ och senast 'Gårdar och hus i Sunnanhed, Norrboda och Sörboda'.

Kontakt

Ore bibliotek

Bibliotekarier från Kulturenheten
0258-10955

Adress
Ore bibliotek
Strandvägen 14
790 70 Furudal

Sociala medier

Följ oss på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Följ oss på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

E-tjänster

E-biblioteketöppnas i nytt fönster