Nedläggningen av den fasta telefonin och ADSL i Dalarna fortsätter

Ovanmyra telestation som innefattar Boda Kyrkby Lenåsen Silverberg Västanå, Solberga och Ovanmyra läggs ner 30 november 2022. Översynen från Telia fortsätter. Fram­för­hållningen är ca 1,5 år när Telia meddelar om nedläggning.

Bakgrund till nedläggningen

Delar av det gamla kopparnätet lever inte längre upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet för moderna tjänster. Telia fortsätter därför arbetet med att modernisera och bygga ut näten för att kunna leverera nya avancerade digitala tjänster till kunderna. Samtidigt går operatörerna över till modernare lösningar och framtidssäker teknik, främst via fiber eller mobilnäten.

Fiber ersätter de gamla kopparnäten

Rättviks Kommun anlägger tillsammans med Dala Energi (EU-bidrag) för närvarande orts­amman­bindande fiber till Finnmarksbyarna, Bingsjö, Dalstuga, Dådran och Finnbacka. Det pågår försäljning av anslutningar till fastighetsägarna i området. Förhoppningsvis anmäler sig så många att "bynätet" kan börja byggas.

Samhällets behov av internet, telefoni, strömmad tv och liknande datakommunikation kommer i huvudsak att ske med fiberoptik. Som komplement till detta finns olika former av radiokommunikation som till exempel WiFi, Satellit, LTE/4G och 5G som börjat byggas kommersiellt.

Mobilnäten uppgraderas och täckningen förstärks av de största mobiloperatörerna. Nya större och anpassade mobilabonnemang erbjuds.

Mer info om nedläggningen och erbjudande om ersättningstjänster finns på www.telia.se/privat/om/framtidensnat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Dala Energis sida Fibernät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i Dala Energis Stadsnätsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se om fiber finns i din by/område.

Kontakt

It-strateg
Tony Flink
0248-70 805