Rättviks kommun
Rättviks kommun

Nedläggningen av den fasta telefonin och ADSL i Dalarna fortsätter

Under 2021 kommer telestationerna i Ingels och Västgärde att läggas ned (20210930) inom Rättviks kommun. Översynen från Telia fortsätter. Fram­för­hållningen är ca 1,5 år när Telia meddelar om nedläggning.

Bakgrund till nedläggningen

Delar av det gamla kopparnätet lever inte längre upp till dagens behov av driftsäkerhet och kapacitet för moderna tjänster. Telia fortsätter därför arbetet med att modernisera och bygga ut näten för att kunna leverera nya avancerade digitala tjänster till kunderna. Samtidigt går operatörerna över till modernare lösningar och framtidssäker teknik, främst via fiber eller mobilnäten.

Fiber ersätter de gamla kopparnäten

Samhällets behov av internet, telefoni, strömmad tv och liknande datakommunikation kommer i huvudsak att ske med fiberoptik. Som komplement till detta finns olika former av radiokommunikation som till exempel WiFi, Satellit, LTE/4G och 5G som börjat byggas kommersiellt.

Mobilnäten uppgraderas och täckningen förstärks av de största mobiloperatörerna. Nya större och anpassade mobilabonnemang erbjuds.

Mer info om nedläggningen och erbjudande om ersättningstjänster finns på www.telia.se/privat/om/framtidensnat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hos dalaenergi.se/fibernat/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller zmarket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se om fiber finns i din by/område.

Kontakt

It-strateg
Tony Flink
0248-70 805