2023-12-11

Företagsstafetten besöker Muddes Bygg i Backa

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Muddes Bygg.

Bengt ”Mudde” Modig tar emot stafettpinnen av Fredrik Ollén som står till vänster Till höger står Per Lejoneke som precis börjat sin tjänst som utvecklingsstrateg på Rättviks kommun.

Bengt ”Mudde” Modig gick som ung en tvåårig yrkesskola och utbildade sig till byggnadssnickare. Han var klar 1981 och fick sin första anställning som lärling på ett företag i Borlänge. Under tjugo års tid arbetade Mudde för fler olika firmor runt om i Sverige.

Mudde startade sitt eget företag Backa Bygg 2003 och arbetade då under flera år i Stockholm.

– Ja, vi fick bland annat i uppdrag att bygga om ett tvåvåningshus i Djursholm. Vi byggde och byggde och när vi efter drygt sex år var klara med huset bestod det av en källare, tre våningsplan och en stor takterrass med en helt fantastisk utsikt. Det var ett roligt jobb och en mycket bra start för mig, säger Bengt ”Mudde” Modig.

2018 ombildades företaget till aktiebolag och i samband med det bytte företaget också namn till Muddes Bygg. Mudde har under sin tid som egen företagare även haft anställda men han trivs ändå bäst med att arbeta själv.

– Ja, det stämmer. Jag tycker om när jag själv kan planera in mina jobb och styra min egen tid. Här i kommunen finns dessutom så många duktiga företagare som jag gärna samarbetar med och det fungerar väldigt bra, säger Mudde.

Mudde har bara positiva saker att säga om hur det är att driva eget företag i Rättvik. Det enda han egentligen påtalar och som han tycker är svårt, är det faktum att de flesta kunder vill ha ett fast pris.

– Ja, det är många som vill veta exakt vad en byggnation kommer att kosta och det är svårt att säga. Man vet aldrig vad som kan uppstå under en byggnation och min erfarenhet är att det alltid blir billigast för kunden om de betalar för nedlagd tid. Jag törs nog säga att man som kund kan känna sig trygg här i Rättvik. Jag vet inte en enda lokal hantverkare som medvetet skulle göra ett dåligt jobb eller dra ”benen efter sig”. Ett sådant rykte skulle sprida sig direkt, säger Mudde.

Just nu har Mudde det lite lugnare, vilket han oftast har så här precis innan jul. Han har dock inga problem med att fördriva tiden. Ett av hans största intressen är travhästar.

– Ja, jag är uppvuxen med hästar men när jag av en ren tillfällighet fick möjlighet att köpa min första unghäst, visste jag inte speciellt mycket om just travsporten. I dag har jag två ettåringar och är dessutom delägare i en tvååring. Vi har under årens lopp haft många hästar här hemma på gården i Backa och det trivs jag verkligen med, avslutar Mudde.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Rättvik är fantastiskt – vi har ju allting här och jag trivs.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag vet faktiskt inte. Ska jag nämna något är det väl i så fall travsporten och att vi alla måste hjälpas åt att säkerställa verksamheten här i Rättvik.

Vi tackar för ett trevligt och informativt samtal. Bengt ”Mudde” Modig skickar nu stafettpinnen vidare till Jesper Eskils elinstallationer.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Per Lejoneke, utvecklingsstrateg på Rättviks kommun och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information