2023-11-24

Företagsstafetten besöker Hälsokostbutiken på Storgatan

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Hälsokostbutiken på Storgatan.

Ulrica Momqvist till vänster och Lena Krånglin till höger överlämnar stafettpinnen till Britt Ollas-Hellström och Linn Hellström.

Vi träffar Britt Ollas-Hellström som började arbeta på Hälsokosten i Rättvik redan 1978. Hon arbetade kvar i butiken fram till 1985. Då flyttade hon till Stockholm och fick jobb som avdelningschef på NK:s avdelning Kropp & Själ.

Britt blev kvar på NK i 15 år innan det blev dags att flytta tillbaka till Rättvik med man och barn.

– Ja, vi bestämde oss för att flytta till Rättvik när barnen var små. Vi ville båda att de skulle få växa upp på en mindre ort. Min man fortsatte att jobba i Stockholm och veckopendlade som så många andra, säger Britt Ollas-Hellström.

När Britt kom tillbaka till Rättvik tog hon kontakt med ägarna till Hälsokostbutiken. De hade en gång sagt att hon var välkommen tillbaka, och så blev det. Åren gick och nu är det sex och ett halvt år sedan hon köpte butiken tillsammans med sin familj. Butiken är cirka 100 kvadratmeter stor och förutom själva butiken finns här ett litet behandlingsrum och utrymme för kontor och lager.

– Det är idag ganska vanligt att man kombinerar en hälsokostbutik med någon form av behandling. Vi samarbetar bland annat med Linda Norman Sjölin som erbjuder våra kunder massage. Vi samarbetar även med flera av våra leverantörer som kommer hit och demonstrerar olika produkter, säger Britt.

Britt och Linn gör allt de kan för att kunderna ska må bra.

Britts dotter Linn jobbar också i butiken och de har även en anställd som täcker upp när det behövs. Förr om åren talades det om ”förkylningstider” och utbudet i en hälsokostbutik varierade efter årstid. Idag säljer Britt och Linn alla produkter året om.

– Ja, så är det. Vi är idag mycket mer medvetna om vad våra kroppar behöver en tidigare. Den här årstiden rekommenderar jag att man tar en multivitamin och kanske stärka upp med lite D-vitamin och extra C-vitamin, säger Britt.

Britt upplever att rättvikarna är väldigt köptrogna. Visst handlar många på nätet och den 24 juli i år gick butiken här i Rättvik in i kedjan Hälsokraft.

– Ja, det ger oss nya möjligheter och vi kan nu erbjuda våra kunder ett större sortiment. Det är väldigt enkelt att gå in på deras hemsida och via den se vad vi har i lager och boka produkter här i vår butik. Vi kan också ta in det som kunden söker, vilket innebär att våra kunder nu har tillgång till hela Hälsokrafts sortiment. När du gjort din beställning kan du komma hit till vår butik och då är påsen redan packad, säger Britt.

Både Britt och Linn är väldigt glada över den fina kontakt de har med sina kunder och de delar gärna med sig av sin kunskap. De har planer för sin fina butik – målet är att de redan innan sommaren ska ha hunnit fräscha upp butiken med ny färg och lite annan inredning.

Innan vi tackar för besöket frågar vi om Britt kan dela med sig av några bra tips nu inför de kalla vintermånaderna, och svaret kom direkt.

  • Maten är jätteviktig!
  • En multivitamin och kanske stärka upp med lite D-vitamin och extra C-vitamin.
  • Sömnen är också oerhört viktig. Kan man inte sova ordentligt har vi produkter och teer som hjälper dig att komma ner i varv.
  • Tillåt dig att ta en promenad även om du har mycket omkring dig.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag tycker det är bra sammanhållning bland butikerna här i centrum och vi är måna om att det ska gå bra för alla. Nu jobbar vi med julskyltningen som skapar lite extra härlig känsla. Vi har en fantastisk kommun och jag hoppas att vi alla får fortsätta utvecklas. Vi har nästan allt i kommunen och det gläder mig enormt att bowlinghallen öppnar upp igen och att vi förhoppningsvis får i gång seriespelet igen.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det vet jag faktiskt inte men det ska vara det där med bowlingen då. Vi hoppas det blir bra!

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Britt skickar nu stafettpinnen vidare till Ingegerd Ljunggren, 49:ans Medicinska Fotvård, som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Lena Krånglin från näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information