2023-11-08

Företagsstafetten besöker Fotograf Malin Ehrling

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Fotograf Malin Ehrling.

Malin tog emot oss i de nya lokalerna på Storgatan. Från vänster ses Helena Back, Malin Ehrling och Fredrik Ollén.

Företagsstafetten träffar Malin Ehrling som precis har öppnat sin nya studio på Storgatan – Studio tio. Hon hoppas att lokalen ska locka kreativa och inspirerande människor som tillsammans med henne vill skapa en trevlig mötesplats inom flera olika användningsområden.

Malins mormor är född i Furudalsbruk så det var egentligen ingen tillfällighet att hon vid tio års ålder flyttade tillsammans med sin familj från Bålsta i Stockholm till bruket. Hon började i Furudals skola och när det senare var dags för gymnasiet fortsatte hon att studera på Stiernhööksgymnasiet. Malin utbildade sig till barnmorska och jobbade under ett antal år på förlossningen på Falu lasarett. Idag ser det lite annorlunda ut. Malin arbetar var tredje vecka som barnmorska i Oslo och vid sidan om det tar hon hand om sin stora familj med fyra barn och driver nu sitt egna företag.

– Ja, det var 2022 när vi fick vårt fjärde barn som jag passade på att läsa några kurser i marknadsföring och fotografering. Vid samma tid höll jag också några egna kurser i gravidgympa och ”föda utan rädsla”. Det var då jag fick upp ögonen för att driva företag. Det var jättekul! Målet var då att fotografera förlossningar och porträttera alla de känslor vi visar vid en födsel. Den stora glädjen och tårarna men framför allt kvinnornas enorma styrka. En förlossning är enligt min mening bland det vackraste som finns, säger Malin Ehrling.

Sedan dess har Malin naturligtvis även fått andra förfrågningar som till exempel att fota barn, familjer och bröllop men också på företag.

– Mina företagskunder är i regel små och behöver fina bilder för att marknadsföra sig på exempelvis sociala medier. Du har som bekant inte så många sekunder på dig att väcka ett intresse och visa upp dig själv. Du är ditt varumärke, säger Malin.

När hon fick chansen att ta över lokalen på Storgatan såg hon möjligheten att vidareutveckla sina idéer och samtidigt skapa någonting nytt.

– Ja, jag tänker att den här lokalen ska bli som ett vardagsrum för företagare och kreativa själar. Det ska kännas välkomnande, trevligt och lite annorlunda. Jag har inrett nästan allt med återbruk och köpt många saker på loppis. Just nu förbereder jag för en workshop. I morgon kommer åtta fotografer hit för att lära sig lite mer om bröllopsfoto. Jag har tagit hjälp av lokala företag och andra intresserade såsom frisörer, stylister, en konditor med flera. Målsättningen är att de fotografer som kommer hit ska få möjlighet att fotografera i en lugn miljö, testa nytt och få flera fina bilder till sin portfolio, säger Malin.

Malin ser med tillförsikt på framtiden. Det företaget hittills har genererat i pengar har hon återinvesterat i utrustning och inventarier. I augusti i år påbörjade hon sina studier på Forsa folkhögskola - ett projektår inom fotografi, som för hennes del kommer att handla om att utveckla sin studio. Efter jul börjar familjens yngsta barn på förskola och hon hoppas att hon då får mer tid till att fortsätta utveckla sin verksamhet.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det är väldigt vackert här och här trivs man. Vi har allt man behöver och många affärer har dessutom öppet på söndagar, vilket de inte har i Norge. Här finns också ett stort utbud av fritidsaktiviteter och vi har många engagerade föreningar.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag har tidigare arbetat på kommunen och då inom vården. Det jag anser är att det behövs fler anställda så det finns möjlighet att lägga ett bra schema som passar det dagliga livet. Skolan är också väldigt viktig!

Vi tackar för ett trevligt och informativt samtal. Malin skickar nu stafettpinnen vidare till Ore Fitness i Furudal som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Helena Back från Näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.