2023-10-23

Företagsstafetten besöker Drop Loppy

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Drop Loppy.

Ulrica Momqvist (till vänster) lämnar över stafettpinnen till Erica Persson.

Intresset för begagnat och second hand ökar allt mer och sedan sju år tillbaka driver Erica Persson det egna företaget Drop Loppy. Vi besöker henne i lokalerna på Storgatan 7, med ingång från Coop-parkeringen.

Erica flyttade till Rättvik 2007 och idag bor hon med sina två barn, 8 och 13 år gamla, på Nyheden. Innan hon startade sitt företag arbetade hon inom flera olika branscher och körde bland annat lastbil i elva år. I samband med att hennes första barn föddes började hon köpa och sälja barnkläder på internet. Hon lärde sig snabbt vad som var eftertraktat och vad som gick bra att sälja – på den vägen är det.

Helt och rent

Det vi slås av när vi kommer in i lokalen på Storgatan är att det är så snyggt och fräscht. Kläderna hänger tvättade och strukna på galgar, sorterade efter storlek och användningsområde. Erica är väldigt noga med kvalitén och kläderna hon säljer ska vara hela och rena.

– Ja, jag tar inte emot någonting som är fläckigt eller trasigt. När man lämnar in kläder och skor till mig märks de upp med ett kundnummer och i takt med att varorna säljs noterar jag detta nogsamt. Kunden får gärna sätta priset själv men oftast gör jag det. Inlämnaren får tillbaka 40 procent av försäljningspriset, resten får jag behålla. Jag upplever att för många som kommer hit och lämnar kläder är det viktigast att sakerna kommer till användning. Kan de dessutom få lite pengar tillbaka är det naturligtvis positivt, säger Erica Persson.

Förutom den försäljning som sker i butiken säljer Erica varor på Tradera som är en aktionssajt på nätet.

– Ja, jag har lärt mig vad som går bra att sälja på aktion. Äkta märkeskläder från 1980/90-talet går exempelvis väldigt bra, likaså fina gamla träleksaker samt Duplo och Lego, säger Erica.

Ericas kunder kommer i huvudsak från Rättvik och Leksand. Helt naturligt är det många unga kvinnor med barn men det är också fler och fler äldre som kommer hit och handlar till sina barnbarn. Butiken har öppet onsdagar klockan 14–18 och lördagar klockan 10–13. Hon kommer att hålla lite extra öppet inför jul då det även kommer att finnas några hyllor med leksaker i butiken.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag trivs väldigt bra i Rättvik. Här finns allt jag behöver och jag behöver i princip aldrig lämna kommunen för att hitta det jag söker.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag vet att det är svårt att påverka men postens hantering är under all kritik. Tidigare kunde jag åka till Filarvägen och lämna in mina kassar med paket, nu tvingas jag stå i en kassakö på affären. Det har blivit betydligt sämre för oss företagare sedan posten lade ner på lilla industriområdet. Sedan en tid tillbaka använder jag mig av Schenker och det fungerar mycket bättre.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Erica skickar nu stafettpinnen vidare till Jens Rydén Media AB som vi träffar i december.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.