2023-09-26

Företagsstafetten besöker Utby massage & relax

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Utby massage & relax.

Helena Back till vänster och Ulrica Momqvist till höger överlämnar stafettpinnen till Linda Norman Sjölin som står i mitten.

Vi parkerar bilen och går in på gården i Utby. I ett harmoniskt inrett uthus träffar vi Linda Norman Sjölin som sedan 2007 driver Utby massage & relax.

Efter skolan gick Linda en kvalificerad yrkesutbildning i Orsa där hon lärde sig massage, yoga, kost, träning och turism. Ambitionen var från början att ha sitt egna företag som bisyssla, men hösten 2007 öppnade hon mottagning hemma i Utby. Förutom att ta hand om sina egna kunder anlitades Linda också som konsult och åkte runt på företag och masserade.

Åren gick och 2016 gjorde Linda en nystart.

– Ja, under mina första år som egen företagare fick vi två barn med allt vad det innebar. Det var stundtals svårt att hinna med men idag jobbar jag heltid i företaget och erbjuder klassisk massage, lymfmassage, massage med varma stenar, koppning och ansiktskurer. Förutom arbetet på min mottagning leder jag två medi-yogaklasser i veckan. Vi brukar hålla till i Gärdebyns bystuga men under sommaren var vi här i vår trädgård. Ett par förmiddagar i veckan åker jag också ut på företag och masserar, säger Linda Norman Sjölin.

De allra flesta av Lindas kunder som besöker mottagningen är kvinnor runt 40+ men när det gäller massage ute på företag är det flest män som bokar tid. Yogaklasserna är mycket populära och deltagarnas ålder varierar från 22 till 72 år.

– Ja, det är många som ser ett behov av att mjuka upp kroppen och få lite lugn och ro. Fick jag önska skulle jag jättegärna vilja starta en yogaklass enbart för män men de är ”svårflirtade”. På yogan fokuserar vi på andningen och då speciellt på djupandningen. Mediyoga (Medicinsk yoga) passar alla – män och kvinnor i alla åldrar, säger Linda.

Mer mys åt folket

Många människor känner sig stressade, inte bara i yrkeslivet. Linda menar att det är så mycket idag som är kopplat till prestation. Man ska hitta rätt kost, rätt träningsprogram, rätt kläder och så vidare.

– Det viktiga är kanske inte vad och hur du gör, utan att du hittar ditt eget välmående och att du i alla fall andas lugnt fem minuter varje dag. Är man stressad rekommenderar jag en lymfmassage. Lymfmassagen är en lugnare helkroppsmassage helt utan knådning. Jag jobbar igenom kroppen och hjälper då till att få i gång kroppens flöden så den kan göra sig av med slaggprodukter, säger Linda och fortsätter.

– Mitt motto är mer mys åt folket, för då tror jag att det blir en bättre värld. Är man snäll mot sig själv blir man snäll mot andra. Här hos mig får man bara vara en stund. Jag ställer inga krav på prestation. Jag vill bara bidra till att få någon att må bättre en stund.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Naturen och de vackra vyerna. Stillheten! Här finns många drivna människor som inspirerar mig. Privat gillar vi utbudet som finns för våra barn och ungdomar. Tänk bara på det faktum att vi har två konstgräsplaner här i centrala Rättvik. Det är så roligt att se alla barn och vuxna som samlas på Prästskogsvallen.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Tänker direkt på två saker: Ett - Slalombacken måste vara kvar för den betyder så mycket för bygden. Två - Kommunen bör se över de kommunanställdas friskvårdbidrag. Det är betydelsefullt för de anställda och det är bra för oss små lokala företag.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Linda skickar nu stafettpinnen vidare till Britt och Linn på Rättviks Hälsokost som vi besöker om ett antal veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Helena Back, näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.