2023-09-19

Företagsstafetten besöker Weibjers Götteria

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Weibjers Götteria.

Fredrik Ollén (till vänster) och Helena Back (till höger) överlämnar stafettpinnen till Stina Evbjer.

Linnea Weinez Dahls och Stina Evbjer träffades då de var föräldralediga. Båda bor med sina familjer i byn Backa och antalet barnvagnspromenader har under de senaste åren blivit många. De insåg ganska snabbt att de var väldigt lika – kreativa, driftiga och med en önskan om att skapa någonting eget.

När lokalen på Storgatan blev ledig tog de chansen. De började med att måla om och fixa en mängd trevliga och roliga inredningsdetaljer. Att de skulle skapa en mötesplats för föräldrar och barn i en mysig atmosfär var självklart från start. Namnet Weibjers Götteria har de kommit på själva.

– Ja, vi ville ju från början starta ett kafé men efterhand som idéerna flödade insåg vi att namnet var tvunget att spegla någonting mer – ett lite bredare koncept, säger Stina Evbjer.

Öppnade till Rättviks marknad

Den 6 oktober 2022 var de redo och slog upp dörrarna till Götterian.

– Ja, vi smygöppnade för familj och vänner på torsdagen före marknaden men sedan var det full fart hela helgen. Jag minns så väl marknadslördagen. Vi blev helt ”tagna på sängen”. Redan vid 14.00 hade vi sålt slut på allt utom några muffins. Vi bakade på för brinnande livet, säger Stina.

Hur som helst är Linnea och Stina överens om att det var rätt tid att öppna. Under hösten och vintern fick de möjlighet att testa helheten och fortsätta utveckla sina idéer. Nu har de summerat sommaren och de är nöjda med resultatet.

– Vi har haft många gäster i sommar, både rättvikare, sommargäster och utländska turister. Som mest har vi varit åtta personer som jobbat samtidigt under säsongen. Vi bakar och lagar all mat själva så det har varit full aktivitet i köket men det har flutit på bra. Till nästa sommar ska vi fixa i ordning den lilla trädgården som ligger på husets baksida. Där kan vi få till fler sittplatser samtidigt som vi har utrymme för barnen att springa runt och leka, säger Stina.

Höst med flera event

I höst kommer Weibjers Götteria att fortsätta med sina event. På programmet står de återkommande ”Föräldra-hängen” men också andra aktiviteter såsom ett besök av Monika Lidberg som är sjukhusclown, pysselkvällar och i år även en kallbadsträff.

– Ja, det skulle vara kul att få till. Tanken är att vi efter ett kallt dopp i Siljan ska bjuda på varm och god mat här på Götterian. Vi får se hur mycket vi hinner med. Nu startar vi hösten med ett trevligt ettårsjubileum den 6 oktober och alla som vill är välkomna, avslutar Stina.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Det är mycket som är bra. Vi gillar drivet som finns här både inom näringslivet och inom föreningslivet. Folk vågar satsa och stöttar dessutom varandra.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Som småbarnsföräldrar saknar vi bland annat en öppen förskola. Om planerna på en Familjecentral blir verklighet skulle det vara toppen. Vi önskar också att en kulturskola skulle kunna komma i gång. Fortsätt att skapa goda förutsättningar för barnfamiljer.

Vi tackar för ett trevligt och informativt samtal. Götterian skickar nu stafettpinnen vidare till Dropp loppi, Erika Persson som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Helena Back från Näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.