2023-09-13

Företagsstafetten besöker Knuttes El

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Knuttes El.

Martin Clarstedt (till vänster) och Hans Furn (till höger) överlämnar stafettpinnen till Daniel Bergman som driver företaget Knuttes El.

Daniel Bergman, som är född och uppvuxen i Rättvik, bestämde sig tidigt för att gå el-programmet på Stiernhööksgymnasiet. När han tog studenten 2011 började han arbeta på Knuttes El som då låg i Leksand.

När den tidigare ägaren, Gunnar Knutsson ville gå i pension valde Daniel att ta över företaget. Övertagandet skedde vid årsskiftet 2021/22.

– Ja, jag har gått från att vara en av de anställda till att vara chef, vilket har sina utmaningar. Jag har dock hela tiden strävat efter att vara en bra kollega och det tror jag att mina medarbetare känner. De personer som jobbade i företaget tidigare är kvar och tillsammans försöker vi skapa en familjär känsla och det är bra, säger Daniel Bergman.

Knuttes el har en blandad kundstock och jobbar både på uppdrag åt andra företag och entreprenörer, såsom snickare och rörmokare, men även hemma hos privatkunder.

– Ja, när vi åtar oss arbeten är vi noga med elsäkerheten. Det händer att vi drar om kablar som privatpersoner, trots de regler som finns, har fixat med själva. Det är ju faktiskt så att det är vi som företag som i slutänden är ansvariga för elsäkerheten när vi spänningssätter en anläggning. Därför låter vi inte våra kunder göra någonting själva, säger Daniel.

Förutom elinstallationer i villor, hotell och hyreshus, säljer Knuttes El även elbilsladdare och solceller.

– Ja, när det gäller solpanelerna erbjuder vi en helhetslösning där vi utför hela installationen och utför diverse förbättringar på fastigheten, det vill säga byte av mätarskåp med mera. Vi erbjuder även energilagring och försöker optimera hela anläggningen så det blir så bra som möjligt i varje enskilt fall. I samband med att fler och fler också köper elbilar krävs det laddboxar för dessa. Man får ju som bekant inte ladda någon längre tid i de vanliga uttagen. Nu är det ju dessutom väldigt mycket som går på batteri och då krävs det säker laddning, säger Daniel.

Daniel är nöjd med företagets utveckling och efterfrågan är fortsatt hög. Idag åker de nio anställda främst på jobb i Rättvik och Leksand men det händer också att de får åka till Falun Borlänge-regionen. 2022 omsatte Knuttes El 10,5 miljoner kronor, en nivå som Daniel är nöjd med.

Innan vi skiljs åt vill Daniel också ”slå ett slag” för Stiernhööksgymnasiet.

– Ja, det är många som talar om kompetensbrist men vi har tagit emot lärlingar just från gymnasiet och det har fungerat väldigt bra. Det är viktigt med en bra dialog mellan företagen och skolan, vilket jag tycker vi har här i Rättvik.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag vill återigen lyfta Stiernhööksgymnasiet. Skolan lockar elever från andra orter och många av dessa väljer att stanna kvar här i kommunen efter studenten. Unikt också med Återtaget – vilken mat!

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Uppmärksamma oss företagare! Det känns viktigt att vi som startar eller flyttar ett företag hit till Rättvik får lite uppmärksamhet. Kanske ett välkomstbrev med lite information eller liknande.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Daniel skickar nu stafettpinnen vidare till Fotograf Malin Ehrling som vi besöker inom några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Martin Clarstedt, miljö- och byggchef, Hans Furn ordförande för miljö- och byggnadsnämnden och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information