2023-09-05

Företagsstafetten besöker Rätt Under

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Rätt Under.

I den lilla butiken på Storgatan finns ett stort sortiment av underkläder och badkläder. Lena Krånglin till vänster överlämnar stafettpinnen till Karin Sahlin Backman. Till höger står Joanna Stridh.

Karin Sahlin Backman är ursprungligen från Kullsbjörken men efter flera år i Stockholm valde hon att flytta till Rättvik 2010. Karin, som då arbetade som resande säljare, fortsatte att besöka kunder runt om i Sverige ytterligare några år innan hon fick vetskap om att den lilla underklädesbutiken på Storgatan var till salu.

Karin tog kontakt med den tidigare ägaren och i oktober i år har hon ägt och drivit butiken Rätt Under i åtta år. Hon öppnade butiken i samband med Rättviks Marknad och fick en flygande start. I lokalen har det sålts underkläder i decennier. Karin berättar att hon fortfarande har kunder som pratar om fröken Mattsson, kvinnan som en gång startade butiken.

– Jag älskar att jobba med människor och mitt intresse för underkläder väcktes tidigt. När jag var ung besökte jag ofta en anrik gammal butik i Gamla stan i Stockholm som sålde vackra underkläder. Jag minns väldigt väl hur professionella de var och hur väl de kände sina kunder. Nu är det jag som har ett brett sortiment av bland annat underkläder och badkläder i alla storlekar, men jag säljer även underkläder för män och kosmetika. För mig är det lika viktigt att hjälpa den lilla flickan som köper sitt första nagellack som den 93-åriga damen som behöver hjälp med att prova, säger Karin Sahlin Backman.

Det märks att Karin älskar sin butik och sina kunder. Hon har vid ett flertal tillfällen arrangerat speciella bh-dagar/kvällar för bland annat för ”tjej-gäng” och arbetskollegor men det händer också att hon öppnar upp butiken för enskilda kunder.

– Ja, jag har kunder som vill prova lite i lugn och ro och de är välkomna efter stängning. En kundgrupp som jag månar lite extra om är de kvinnor som fått en bröstcancerdiagnos och behöver hjälp med att hitta en bh som fungerar väl och sitter snyggt. En ny kundkrets som jag också är väldigt tacksam över att kunna hjälpa är transpersoner. Jag kommer människor väldigt nära och det på flera olika plan. Det viktiga är att förmedla att vi alla är fantastiska precis som vi är, säger Karin.

Nu närmast planerar Karin för ett åtta-årsjubileum, sedan Rättviks marknad och julhandeln.

– Jag är nöjd med det jag skapat och jag älskar mötet med mina kunder, avslutar Karin.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag tycker samarbetet och bemötandet bland butiksägarna och restaurangerna här i centrum är bra och vi ställer ofta upp för varandra. Vi i köpmannaföreningen arrangerar flera aktiviteter varje år och det är roligt.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag önskar att kommunen kunde bidra lite mer i samband med våra aktiviteter, midsommarfirande och så vidare. Vi är många som jobbar mycket ideellt bland annat med Tisdagskul. Det gäller ju att hänga i och fortsätta utveckla framåt.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Karin skickar nu stafettpinnen vidare till Utby massage och relax som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens andre vice ordförande, Lena Krånglin från näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information