2023-08-31

Företagsstafetten besöker Från Frö till Honung i Vikarbyn AB

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Från Frö till Honung i Vikarbyn AB.

Ulrica Momqvist till vänster överlämnar stafettpinnen till Mikael Ström och Catarina Forslund. Till höger står kulturchef Lena Krånglin som också ingår i Näringslivsteamet.

Längst upp på Kalkbacksvägen i Vikarbyn träffar vi Mikael Ström och Catarina Forslund. Tillsammans driver de bland annat företaget Från Frö till Honung – ett företag med tre inriktningar.

2017 flyttade Catarina och Mikael in i det nybyggda huset på Kalkbacksvägen. Det stora huset ligger vackert intill skogen och korna betar i hagen vid vägen. För tre år sedan åkte de på en resa till Schweiz och Österrike och det blev startskottet för den verksamhet vi ser idag.

– Ja, Catarina har alltid tyckt om blommor och när vi under resan åkte förbi de stora gladiolusfälten sa hon att hon skulle vilja ha något liknande hemma. Det var då Catarinas dotter, som också var med på resan, kom med idén och uppmuntrade henne till att skapa en snittblomsodling. På den vägen var det och nu har det gått tre år, säger Mikael Ström.

– Vi skapade vår odling men naturligtvis var vi också lite osäkra på om någon skulle hitta hit. Från början hade jag en pall här nere vid odlingen så jag skulle kunna ägna ledig tid åt mitt andra intresse som är stickning. Som tur var dröjde det inte länge förrän jag fick ”skippa” den idén. Besökarna hittade hit och i år slog vi ett rekord då vi välkomnade upp emot 200 kunder under en dag. Det är ju helt fantastiskt, säger Catarina Forslund.

Blommor – Honung – Kafé

Idag har företaget tre inriktningar – blommor, honung och kaféet, som fått namnet Kaffeknoppen.

– Målsättningen har alltid varit att skapa en helhet. Vi sätter frön som blir vackra blommor. Blommor som gillas av både människor och bin. 2018 fick vi våra första bin och idag har vi 17 bikupor på gården. Nu i sommar har vi slungat midsommarhonung. Det blev en bra skörd men tyvärr har sommaren som bekant varit kall och det gynnar inte produktionen. Vår honung säljer vi i kaféet men vi levererar också till ett antal gårdsbutiker i närområdet. Vi har även, med hjälp av företaget Rättviks Glass, tagit fram en egen honung- och yoghurtglass som vi säljer här på kaféet och som har blivit en succé, säger Mikael.

Mikael och Catarina har skapat en lugn och harmonisk plats där allt vi ser är byggt i trä och av gamla saker. Nu har de endast öppet på helgerna men de ser redan fram emot nästa sommar. Då får de återigen välkomna enskilda besökare, turister som kommer med buss och ridande gäster.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Vi är tacksamma för Stiernhööksgymnasiet. Det är en jättefin skola som borde locka fler elever. Återtaget är unikt! Människors engagemang och vilja att skapa. Vi tycker det är så bra här i kommunen så fler borde flytta hit och driva företag.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Stiernhööksgymnasiet måste marknadsföras så vi får hit fler elever. Satsa också på den lokala handeln så butikerna inte behöver slå igen.

Yoghurt- och honungsglassen med garnering.

En specialitet är yoghurt- och honungsglassen som serveras med hallon, blåbär och med lite bi-pollen som garnering.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Mikael och Catarina skickar stafettpinnen vidare till Knuttes el som vi besöker om ett antal veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Lena Krånglin, näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.