2023-04-27

Företagsstafetten besöker Bistro Apan i Vikarbyn

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Bistro Apan i Vikarbyn.

Från vänster: Marin Clarstedt, Michael Lisra, Jeanette Harkén och Ulrica Momqvist.

Michael ”Micke” Lisra och Jeanette Harkén kommer ursprungligen från Stockholm men de tillbringade mycket tid i Dalarna redan under sin barndom. Både Mickes och Jeanettes föräldrar är födda och uppvuxna i Dalarna, men i unga år flyttade de till huvudstaden. Micke och Jeanette talar varmt om sina barndoms somrar och är egentligen inte förvånade över att flyttlasset gick just hit.

Micke har arbetat inom restaurangbranschen i många år. Han startade en cateringfirma i Stockholm 1995. Deras tillagningskök låg i det gamla anrika filmkomplexet Europa studios och han fick omgående ett stort kundunderlag.

– Ja, vi fick en bra start. Efter några år flyttade vi företaget till Bromma och vi arrangerade många stora fester och exklusiva evenemang och tillställningar, bland annat för kungafamiljen. Det var väldigt roligt men oerhört intensivt, säger Micke Lisra.

Efter ett antal år i restaurangbranschen valde Micke att börja arbeta tillsammans med Jeanette, som är fotograf. Hon har drivit sitt företag Studio Apelsin sedan 1994. Medan hon tog fantastiska bilder åt företag och privatpersoner skötte Micke all inramning och montering. Under åren 2008–2015 hade de två fotostudios i centrala Stockholm. Men när de på grund av en omfattande byggnation var tvungna att lämna en av sina lokaler, började tankarna på att flytta från Stockholm ta fart.

– Ja, vi skulle bara kunna ha en av våra lokaler kvar och det skulle bli alldeles för trångt så vi började helt enkelt leta efter någonting nytt. Vi tittade på flera intressanta objekt runt om i Sverige och var även här i Rättvik vid ett antal tillfällen. Av en ren tillfällighet hittade Micke den här fastigheten på Stora vägen i Vikarbyn. Efter visningen var vi helt överens – hit skulle vi flytta, säger Jeanette Harkén.

2015 var de på plats och började inreda en studio där Jeanette bland annat skulle kunna fotografera travhästar. Eftersom Jeanette hade kvar en studio i Stockholm arbetspendlade hon fram till pandemin 2020.

En plats för umgänge

Eftersom det fanns gott om plats på gården i Vikarbyn ville Jeanette göra någonting mer. Hon började drömma om att starta ett gårdscafé eller ännu hellre en liten bistro. Hon tjatade på Micke i 1,5 år och en dag sa han ”ja”.

– Tanken var från början att vi skulle starta någonting litet och familjärt med utrymme för 10–15 sittplatser, men det räckte ju inte långt. I samma stund som vi öppnade Bistro Apan var det folk överallt. Vi hade till och med gäster som satt och åt på pingisbordet, säger Jeanette och skrattar åt minnet.

Idag har Bistro Apan som välkomnade sina första gäster 2018, cirka 50 platser. Förutom god mat, dryck och en härlig atmosfär arrangerar Micke och Jeanette även konserter och andra evenemang på gården.

Sjöapan öppnad sommaren 2022

I samband med att båtklubben i Vikarbyn fick tillstånd att öppna en bensinmack i hamnen, ökade också efterfrågan på kaffe och något ätbart. Jeanette och Micke som är medlemmar i klubben fick frågan om de inte kunde starta en servering sommartid. Sagt och gjort. Förra sommaren öppnade Sjöapan som fick en fin start med många besökare. De bestämde sig tidigt för tre saker - att servera vällagad mat, erbjuda goda drycker och dessutom ha öppet varje dag oavsett väder.

– Gästerna uppskattade konceptet och nu ser vi fram emot en ny sommarperiod med mycket folk. Jag säger som jag brukar säga - Välkommen till mittkusten, avslutar Micke.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Det är ett fantastiskt engagemang bland kommunens invånare. Vi gillar det sociala livet och närheten till andra. Folk är nyfikna och vill vara delaktiga.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Vi vill att kommunen ska satsa på infrastruktur. Det kommer fler och fler turister med tåg, men var går bussen och var finns taxistationen? Det är väldigt dåligt och måste på något sätt gå att förbättra. Viktigt också att upphäva stadsplanen från 1960-talet som omfattar Vikarbyn. Planen försvårar utvecklingen i byn.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Bistro Apan skickar nu stafettpinnen vidare till Gunilla Timberg och butiken Nytt o Gammalt som vi besöker om ett antal veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Martin Clarstedt, miljö- och byggchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.