2023-03-29

Företagsstafetten besöker Vanity Academy

Ulrica Momqvist och Veronica Hedh.

Ulrica Momqvist överlämnar stafettpinnen till Veronica Hedh.

Veronica Hedh jobbade tolv år som undersköterska i Mora innan hon hittade en fransstylist-utbildning i Borlänge som hon tyckte lät både intressant och spännande. Hon påbörjade utbildningen 2016. Redan året därpå startade hon enskild firma och öppnade sin skönhetssalong i Rättvik.

Till en början arbetade Veronica parallellt, det vill säga både med sitt företag och på Mora kommun. Men efter ett år hade hon fått ett så stort kundunderlag att hon sade upp sig från sin fasta tjänst. Efterfrågan ökade efterhand även på färgning och formning av bryn, spraytan, naglar med mera.

– Ja, när jag fick klart för mig vad mina kunder efterfrågade gick jag flera utbildningar och idag driver jag en salong med Rättviks största utbud av skönhetsbehandlingar. De vanligaste behandlingarna är naglar och fransar men antalet kosmetiska tatueringar ökar, likaså färgning och formning av ögonbryn, säger Veronica Hedh.

Veronica arbetar även cirka 25 procent som lärare för Lilly Nails, ett stort svenskt företag inom naglar, fransar och bryn. Deras utbildningar är SEYF-godkänd, vilket innebär att de är att betrakta som yrkesutbildningar.

Kunder från 16 år och uppåt

De flesta av Veronicas kunder kommer från närområdet och åldrarna varierar.

– Ja, den ”vanligaste” kunden är en kvinna i åldern 40–50 år. Hon är framåt, glada, värdesätter sig själv och vill underlätta i vardagen. Under pandemin fick jag flera nya kunder. Den äldsta var 80 år och hon ville tatuera ögonbrynen, säger Veronica.

Veronica tar emot kunder från 16 år och uppåt och vad vi förstår av samtalet beror den åldersgränsen på två saker. För det första är Veronica noga med att poängtera att unga flickor är fina som de är, men det beror även på att hon använder kemikalier i arbetet som hon inte vill utsätta barn för. Kosmetiska tatueringar gör hon dessutom inte på ungdomar under 18 år.

Innan vi lämnar salongen berättar Veronica om sin dotter Lilja. Hon är idag 12 år och redan väldigt intresserad av att lära sig mer om sin mammas arbete.

– Ja, det skulle ju vara jätteroligt om hon i framtiden vill arbeta tillsammans med mig. Som det ser ut idag har jag fullt upp. Jag stormtrivs med mitt arbete men att driva företag är ett hårt jobb och det ska man veta innan man startar. Jag måste ju helt och hållet anpassa mig efter mina kunder vilket bland annat innebär tidiga morgnar och sena kvällar, avslutar Veronica.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det är väldigt fint och mysigt i Rättvik. Människor är hjälpsamma och trevliga. Jag uppskattar närheten till skogen och de fina skidspåren i Boda. Min hund och mina två hästar så klart, de ger mig så mycket.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Satsa på barnen och på skolan. Det är många barn som behöver en ”extralärare”, en vuxen som eleverna har stort förtroende för. Min dotter går i Furudals skola och där har vi Roger Tynell och han är toppen. Viktigt också att utbilda föräldrar i sociala medier. Jag vill uppmana andra vuxna att sätta sig in i vad barnen ser och utsätts för på nätet. Vi måste alla reagera när vi ser tokiga saker.

Vi tackar för ett trevligt och informativt möte. Veronica skickar nu stafettpinnen vidare till Sandra Ollas på Hårstudion som vi besöker om ett par veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.