2023-03-21

Företagsstafetten besöker Backlunds Boende i Dalarna

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Backlunds Boende i Dalarna.

Marie Henriks Backlund tar emot oss på Backlunds Boende i Vikarbyn. Från vänster: Ulrica Momqvist, Marie Henriks Backlund, Per-Johan Backlund och Henrik Navjord.

Marie Henriks Backlund från Vikarbyn hade arbetat flera år inom olika service­yrken när hon av en ren tillfällighet såg en annons om en kurs i ”Bed & Breakfast”. Hon anmälde sig till kursen och samtidigt påbörjade hon även en Starta-eget-utbildning.

När hon var klar med utbildningarna startade hon sitt företag. Marie började i liten skala med fyra bäddar hemma på gården i Vikarbyn. Det dröjde inte länge förrän hon sakteliga började expandera. Hon fick information om att campingen i Rättvik ville sälja fem gamla soldatstugor och hon köpte dem direkt. Stugorna flyttades hem till gården, de totalrenoverades och verksamheten tog fart.

– Ja, det var intensiva år. Så här i efterhand funderar man ibland på hur det gick ihop. Både jag och min man Lasse jobbade ju med annat vid sidan om den egna verksamheten och dessutom hade vi fyra små barn att ta hand om, säger Marie Henriks Backlund.

Ska vi utöka vår verksamhet eller lägga ner? Ja, den frågan ställde sig Marie efter sex års hårt arbete. Lasse och Marie bestämde sig för att satsa och i november 2007 fick de möjlighet att köpa huset på Stora vägen i centrala Vikarbyn. När de köpte huset bestod fastigheten av tre lägenheter men huset hade tidigare används både som kyrka, skola och fotoateljé. Redan efter några månader tog de emot gäster till Vasaloppet men därefter påbörjades ett omfattande renoveringsarbete. Huset byggdes också ut med ett stort, trevligt matrum med braskamin och en fantastisk utsikt över Siljan.

Totalt 120 bäddar

Nu har Marie och Lasse drivit sitt företag i drygt 20 år. I huset på Stora vägen finns idag 13 fina rum, elva badrum och ett modernt kök för husets gäster. I den intilliggande fastigheten, som de kallar Masivgården, hyr de ut tio bäddar och i en separat stuga finns ytterligare fyra bäddar.

– Vi har även flyttat dit ett härbre som vi byggt om till en väldigt trevlig konferens­anläggning med plats för 20 personer. Det känns som du befinner dig i en gammal lada men allt är helt nytt. Ett perfekt ställe för en kurs och/eller en liten fest, säger Marie.

Förutom sina egna hus och stugor förmedlar Marie även boende åt flera privata uthyrare. Totalt kan de nu erbjuda 120 bäddar i området.

Visit Village

Innan vi lämnar Backlunds Boende talar vi också om det nya konceptet Visit Village där Marie varit delaktig.

– Ja, vi samarbetar här i byn och målet är att kunna erbjuda våra gäster en hel­hets­upplevelse utöver det vanliga. Vi har attraktiva boenden i kombination med unika aktiviteter som helt enkelt inte går att hitta i någon katalog. Vi hoppas kunna utveckla konceptet för det gynnar inte enbart våra gäster utifrån utan även oss som bor här året runt, avslutar Marie.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det bästa är att man alltid kan ringa till kommunens politiker och tjänstemän för att få information och svar på eventuella frågor.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det skulle behövas ett informationsmaterial eller någon form av guide där vi invånare och företagare snabbt får information om vart man vänder sig i olika frågor. Viktigt också att kommunens politiker och tjänstemän kommer ut och träffar oss företagare – man vill bli hörd.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Marie Henriks Backlund skickar nu stafettpinnen vidare till Bistro Apan som vi besöker om ett antal veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Per-Johan Backlund, chef på Samhällsutvecklingsförvaltningen, Henrik Navjord från Svenskt näringsliv och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.