2023-03-15

Företagsstafetten besöker Plåtshopen

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Plåtshopen.

Fredrik Ollén överlämnar stafettpinnen till Jörgen Momqvist. Intill Jörgen står Markus Svensson och Markus Andersson.

Vi åker till Industrivägen 2 på Stora Industriområdet i Rättvik. Där träffar vi Jörgen Momqvist som sedan 23 år tillbaka äger och driver Plåtshopen med idag fyra anställda.

Jörgen utbildade sig till plåtslagare i Falun och efter avslutad examen började han arbeta åt Rolf Nordin på företaget Rättviks plåt. Efter en tid slutade Rolf för att i stället öppna Plåtshopen i Utby. Jörgen jobbade kvar men efter några år, närmare bestämt år 2000, blev Jörgen kontaktad av Rolf som erbjöd honom att ta över verksamheten.

– Ja, jag tog över Plåtshopen och i köpet ingick även gården där jag idag bor tillsammans med min familj. Rolf var kvar i företaget ett antal år och han var till stor hjälp i starten. Nu har det gått 23 år och jag trivs verkligen med tillvaron och verksamheten löper på bra, säger Jörgen Momqvist.

För fem år sedan köpte Jörgen den nuvarande tomten på stora industriområdet. På platsen låg tidigare en mekanisk verkstad och det krävdes en hel del arbete och byggnation för att kunna flytta Plåtshopen från Utby. Plåtshopen gör det mesta inom plåt, aluminium, koppar och mässing, men mest förekommande är arbeten med byggnadsplåt och då främst i närområdet.

– Vi servar byggföretagen här i trakten och det vanligaste är olika typer av takarbeten, både på bostäder, ladugårdar och andra större byggnader. Något som sticker ut och som var väldigt roligt att jobba med var det grönlackerade taket på Persborgs brygga men även tornet på församlingshemmet i Rättvik, säger Jörgen.

Jörgen är nöjd med verksamheten och tycker att de är lagom stora. Idag är de fyra anställda men sommartid skulle han kunna dubblera den siffran om det fanns hantverkare att tillgå.

– Ja, plåtslageri är en liten bransch där det är svårt att hitta kompetent personal. Jag tror att vi som företagare måste ta ett större ansvar och lära upp intresserade personer, säger Jörgen.

IFK Rättvik Bandy

För många rättvikare är Jörgen också känd som en erkänt duktig bandyspelare. När det var som mest intensivt spelade han bandy fem–sex dagar i veckan och det vid sidan av sitt företagande.

– Ja, det blev 33 år som bandyspelare. Min sista match spelade jag som 46-åring och jag kan nog faktiskt säga att det var pandemin som satte stopp för karriären. Nu har jag lämnat bandyn och tillhör i stället den trogna supporterskaran. Många har frågat mig hur jag fick ihop livet som familjefar, företagare och spelare på elitnivå. Det har naturligtvis varit lite körigt emellanåt men så länge man tycker det är roligt löser man det, avslutar Jörgen

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det är nära till allt, man känner igen människor både privat och inom näringslivet. Vi har ett bra samarbete med de lokala byggföretagen. Rent privat uppskattar jag det rika friluftslivet med närheten till slalombacken, skridskobanan i Söderås med mera. Tryggheten är också av stor betydelse.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det mesta fungerar bra men ska jag ta upp någonting tänker jag direkt på tiden det tar att få bygglov. Jag har själv erfarenhet av detta. Ibland kan jag sakna någon av de stora butikskedjorna som har allt.

Vi tackar för ett trevligt och informativt samtal. Plåtshopen skickar nu stafettpinnen vidare till Studio Knarr.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Markus Svensson från näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.