2022-06-07

Företagsstafetten besöker Levins Handelsträdgård

Fredrik Ollén, Barbro Sannehag och Henrik Knapp.

Fredrik Ollén (till vänster) och Henrik Knapp överlämnar stafettpinnen till Barbro Sannehag.

Levins Handelsträdgård är en fantastisk plats på Stenbacken i Övre Gärdsjö. Trädgården lockar tusentals besökare varje år och drivs av Barbro Sannehag med familj. Allt började redan 1918 då Barbros farmor, som var bosatt i byn, flyttade till Stockholm för att skaffa arbete.

– Det var i Stockholm hon träffade farfar. Han var uppvuxen i Sörmland där det fanns många gårdar med stora trädgårdar och orangerier. Farmor och farfar bodde på Hantverkargatan mitt i stan. De försörjde sig så gott de kunde. Men det vi sällan pratar om är att det var svält i Stockholm på den tiden och att det var kämpigt för väldigt många. Farmor och farfar insåg efter en tid att de var tvungna att flytta. De fick tag på en bit mark här i Övre Gärdsjö och de byggde huset, ladugården och ett växthus. Det var så allting började – de odlade frukt och grönsaker och de sålde fröer, säger Barbro.

Barbro var med i växthuset redan som väldigt liten och hon berättar att hon ganska ofta fick sova på en bänk växthuset. Hon har alltid varit engagerad och jobbat i trädgården men utbildade sig till lärare på Lärarhögskolan i Falun och fick jobb som lärare i Rättvik. Nu har Barbro och hennes man Bosse drivit trädgården sedan 1984 då Barbros far gick bort. Idag är de mellan 4–5 anställda och de tar gärna emot utländsk arbetskraft, volontärer och duktiga praktikanter.

– Vi börjar vår planering direkt efter jul. I slutet av februari börjar vi så vissa plantor och det kommer även in växter och små-plant som jag planterar om. I mars börjar vi märka att våren är på väg och då odlas det blommor - vecka för vecka. Vi har ett schema så vi vet vilka plantor som ska flyttas och planteras om.

Nu är det högsäsong på trädgården och när vi lämnar Levins Handelsträdgård är det fullt av bilar på parkeringen och kunderna går runt och njuter av blomsterprakten.

– I år upplever jag att det är fler än tidigare som odlar. Vi ser ett uppsving där fler och fler människor förstår vidden av att odla exempelvis egna grönsaker. Många köper sättpotatis och löken är redan slutsåld. Tyvärr råder det en stor okunskap men vi hjälper till så gott vi kan, avslutar Barbro.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Närheten till allt! Vi bor ju mitt emellan fjällen och havet.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Växthusen och trädgårdsutbildningen! Det är en stor sorg att utbildningen på Stiernhööksgymnasiet lades ner. Kunskapen om trädgård och odling behövs, och vi hade alla förutsättningar att lyckas. Jag vill att kommunen tänker om och återupptar utbildningen. En egen trädgård ger oss också möjlighet att odla perenner till vårt samhälle. Titta bara på Enköping som är ett föredöme. Har man vackra blommor och ett välskött samhälle vill man stanna kvar.

Vi tackar Barbro för ett trevligt och informativt samtal. Levins Handelsträdgård skickar nu stafettpinnen vidare till Mor Linas Getgård.

Olika växter i Handelsträdgården.

Handelsträdgården består av ett flertal växthus och ett stort antal planteringar i en fantastisk miljö.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Henrik Knapp, Bygglovsadministratör och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information