2022-02-28

Företagsstafetten besöker fastighets­bolaget TL Estate AB

Gruppbild från ett hotellrumm på Hotell Rättvik.

Gruppbild från ett av de nyrenoverade hotellrummen på Hotell Rättvik. Från vänster: Ulrica Momqvist, Per Mårthans, Linda Leandersson, Fredrik Thorslund, Jonny Thorslund och Jennie Prans

Det börjar dra ihop sig till lunch när vi slår oss ner vid ett av borden på Diner 45. Här träffar vi Jonny och Fredrik Thorslund och Linda Leandersson, ägare och grundare till fastighetsbolaget TL Estate.

Det har gått 16 år sedan Jonny besökte Big Lake Run och Classic Car Week då han fattade tycke för bygden. Han berättar att han ringde sin bror Fredrik och föreslog att de skulle flytta hit, och så blev det. Jonny och Fredrik drev då företaget Arken Zoo med fem butiker i Sverige varav tre med tillhörande veterinärklinik. Linda och Jonny lärde känna varandra genom Arken Zoo och 2012 flyttade även hon till Rättvik och huset i Boda. Sedan dess har trion följts åt.

Jonny som alltid drömt om en ”amerikansk diner” förde redan för många år sedan samtal med Rättviks kommun om ledig mark. Ett av alternativen var den så kallade ”OK-plattan” men den visade sig vara för liten.

– Ja, den ytan räckte inte till, men i samband med att Migrations­verket sa upp alla migrations­boenden, tog vi kontakt med Turisthotellets gamla ägare och köpte den fastigheten. Tanken var att vi skulle öppna en restaurang men vi fick även ett hotell på köpet, säger Jonny och skrattar.

Hotell Rättvik har idag 28 topprenoverade rum och en konferenslokal med utrymme för cirka 20 personer. I direkt anslutning till hotellet ligger den mycket uppskattade restaurangen Diner 45. Restaurangen invigdes i april 2018 och har sedan dess ökat i popularitet både bland rättvikare och turister.

Thorslund-Leandersson söker ständigt nya utvecklingsprojekt. Senast i raden är restaurang och bar Three Peaks som ligger på Storgatan.

– Jag och Fredrik var där och åt en kväll och innan vi gick därifrån hade vi bestämt oss för att köpa restaurangen. Dagen efter tog vi kontakt med den tidigare ägaren och det blev affär. Vi såg stora utvecklingsmöjligheter och läget är ju perfekt, säger Jonny.

På Storgatan ligger också deras pensionat som efter sommaren ska byggas om till små lägenheter.

– Vi vill bygga fyra små lägenheter i fastigheten. Små lägenheter som passar för unga människor, säger Linda.

Innan vi lämnar Diner 45 pratar vi också om hur svårt det är att hitta personal till restaurangbranschen.

– Det är extremt svårt att hitta personal. Den personal som arbetade i branschen före pandemin tvingades ju sluta och har idag hittat nya arbeten. Att rekrytera ungdomar som vill sommarjobba är inget problem men att hitta lite äldre, fast personal är inte lika lätt. Vi har ju ändå fördelen av att ha två restauranger nära varandra. Vår personal kan jobba på båda ställena, säger Fredrik.

– Det är tur vi har många barn. Av åtta barn är det sex som på ett eller annat sätt är engagerade i restaurangerna. Återväxten är säkrad, avslutar Linda och skrattar.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Miljön, utbudet och människorna. Vi har allt! Våra invånare har extremt mycket att göra. Vi har det bästa av två världar, en lugn säsong och en säsong där vimlet påminner om en storstad.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Fler bostäder. Våra ungdomar här i kommunen måste kunna flytta hemifrån. Skulle vara toppen om vi fick hit ett lite större företag. Bygg ut fler bryggor och satsa på ett utvecklat sjöliv.

Vi tackar Fredrik, Linda och Jonny för ett trevligt och informativt möte. TL Estate skickar nu stafettpinnen vidare till Erkut Pizzeria & Kebab Center som vi besöker om ett par veckor.

Interiör från restaurangen Diner 45.

Interiör från Diner 45.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Per Mårthans, Samhällsbyggnadsutskottet, Jennie Prans, Miljö- och byggenheten samt Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information