2021-10-18

Företagsstafetten besöker Station Grön

Stationshuset i centrala Rättvik hade stått tomt i närmare två år när Hans From bestämde sig för att starta Station Grön, ett kombinerat kafé och galleri. Här får aktiva Dalakonstnärer möjlighet att synas, men inte ensamma. Hela konceptet bygger på att det alltid skall finnas tre konstnärer på plats samtidigt, foto – skulptur – måleri.

Hans From, Jennie Prans och Fredrik Ollén.

Hans From (i mitten) på Station Grön tillsammans med Jennie Prans och Fredrik Ollén.

Inför starten 2020 funderade Hans mycket på vad som saknades i Rättvik. Han ville inte konkurrera med de traditionella kaféerna utan satsade på ett 100 procentigt vegetariskt och veganskt utbud. Redan från start började Hans samarbeta med lokala entreprenörer som Baka Kaka och Stiftsgården, men nu söker han en ny entreprenör som vill driva kaféet i egen regi.

– Jag vill hitta någon som brinner för det vegetariska och som vill jobba här tillsammans med oss, säger Hans.

Station Grön expanderar och bygger just nu om det gamla väntrummet på perrongen för grafik.

– Ja, grafik är svårt att ljussätta i stora lokaler så det här hoppas jag blir perfekt. Vi kommer dessutom att öppna en vinbar med vitt vin, ”bubbel” och alkoholfria alternativ. Tanken är ett vernissageinriktat koncept där vi erbjuder soppor, sallader, smårätter och dryck i kombination med visningar.

Hans har lång erfarenhet av att driva hotell och restaurang och han har också arbetat som lärare i många år. I det egna företaget Besöksnäringsutveckling i Dalarna, jobbar han med kompetensutveckling och coaching.

– Jag vill att företag ska kunna samarbeta med varandra och utvecklas på ett positivt sätt. Därför kommer jag nu, när Dalhalla flyttar ur sina lokaler här på övervåningen, skapa en ”Co-working-arbetsplats” tillsammans med Malin Wiknander. Vi ser gärna att kulturella kreativa näringar (KKN) och projektintresserade människor söker sig hit till oss. Målet är att vara i gång i januari 2022. Det kommer finnas plats för både personer/företag som vill sitta här och arbeta permanent och även för de som behöver tillfälliga kontorsplatser och mötesrum.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Vi har bott här i 25 år nu och vi trivs med livet här i Rättvik. Det är ett lagom stort samhälle och det finns en stor potential här. Likaväl som man vill vårda traditionerna och det som är historiskt vill man också utveckla. Alla har en given plats i Rättvik. Ta till exempel Skateparken. En supermodern park som så fint smälter in i det övriga samhället.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Ett grönare Rättvik… Vi måste alla tänka på klimatet och driva samhället mot en grönare omställning.

Vi tackar Hans för ett trevligt och informativt möte. Han skickar nu stafettpinnen vidare till BlomsterLiv som vi besöker inom kort.

Hans From.

Hans From bakom kafédisken.

Jennie Prans, Hans From och Fredrik Ollén.

Hans From visar Jennie Prans och Fredrik Ollén en av de fina skulpturer som just nu visas på Station Grön.

Närbild på konstverk.

Konstverk som just nu visas på Station Grön. Foto från oktober 2021.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Jennie Prans, Miljö- och byggenheten och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.