2024-02-20

Sätt företagande i fokus

Porträtt Ulrica Momqvist.

Ulrica Momqvist (C) kommunstyrelsens ordförande

Jag tror att alla människor har massor av kreativitet och initiativkraft. Jag menar att det finns en entreprenör i oss alla. För våra ungdomar finns möjligheten att utforska sin entreprenörsådra och skapa egna affärsidéer genom att driva UF-företag, alltså Ung Företagsamhet. Forskning visar att de som har drivit UF-företag på gymnasiet har senare i livet högre lön, drabbas i lägre omfattning av arbetslöshet och i högre grad arbetar som chefer.

I början av februari visade dessa morgondagens entreprenörer upp sina produkter på den årliga UF-mässan som arrangerades i Stiernhööksgymnasiets idrottssal. Förra våren kom tre av Stiernhööksgymnasiets UF-företag till SM och det slutade med en silvermedalj för ett av företagen. Sedan Stiernhööksgymnasiet inledde arbetet med Ung Företagsamhet har framgångarna med åren ständigt blivit fler. En stor del i framgångarna är att skolan och kommunen medvetet satsat på Ung Företagsamhet men framför allt att det finns eldsjälar i form av lärare. En av dessa lärare, Fredrik Hultberg, blev 2023 utsedd till Årets UF-lärare i Dalarna.

Företagande handlar inte bara om att göra vinst. Många företag och företagare engagerar sig aktivt i samhället genom att stödja lokala organisationer, kulturella evenemang och miljöinitiativ. Det är tydligt att dagens unga är intresserade av hållbarhet och det speglar av sig i deras produkter som många gånger har ett stort miljötänk i sin produktion. Eller de väljer att genom sina produkter försöka stödja till exempel cancerforskning. Genom att delta i UF-programmet får unga entreprenörer möjlighet att från grunden lära sig vikten av att integrera socialt ansvarstagande i sina affärsmodeller.

För en kommun är närvaron av livskraftiga företag avgörande. Utan företag skulle kommunen stå inför svårigheter att tillhandahålla de nödvändiga tjänster som invånarna behöver för att trivas och utvecklas. Det är inte vi politiker som skapar jobb utan entreprenörer som driver företag som kan anställa. Entreprenörer som driver företag skapar i Rättvik nio av tio nya jobb och generar skatteintäkter som finansierar välfärden. Företagen är också viktiga för att lösa många av de utmaningar som vi ser idag, inte minst med miljön och klimatet.

Sammanfattningsvis är företagens närvaro avgörande för en kommuns framtid och välbefinnande på många olika nivåer. Genom att stödja och främja företagande, både bland etablerade företag och UF-företag, kan en kommun bygga en starkare och mer hållbar ekonomi, främja innovation och entreprenörskap som kan hjälpa till att lösa några av våra stora utmaningar, och skapa ett mer attraktivt Rättvik till gagn för oss alla.

Ulrica Momqvist (C)

kommunstyrelsens ordförande