2023-12-22

Året som gått och framåtblick

Så här i slutet av året så är det naturligt att reflektera över det gångna året: vad som gjorts, borde ha gjort och vad vi kan lära oss av 2023. Liksom att ta ett avstamp för det kommande året.

På många sätt har 2023 varit ett jobbigt år. Krig och oroligheter både i vår närhet och ute i världen. I Sverige är ekonomin svagare än på länge med ett fortfarande högt ränteläge och jobbigt höga priser. Allt detta påverkar våra privata plånböcker i högsta grad, men även kommunens ekonomi.

Trots det tuffa läget i vår omvärld så måste vi i Rättvik känna oss nöjda med allt positivt som vi åstadkommit i kommunen. De senaste veckorna har vi hört snökanonerna mullra i slalombacken och den välbekanta belysningen syns när vi rullar in i Rättvik från Vikarbyn. Vi har fått en bra partner i Bjursås Berg och Sjö som tar över driften av slalombacken och där hoppas jag på ett långvarigt samarbete. Decemberkylan innebär att det bådar gott för att sparkarna vi köpte in i början av året kommer till användning på våra plogade banor, något som satt Rättvik på kartan.

Både dam- och herrlaget spelade sig till högsta serien inom bandyn och basebollaget Rättvik Butchers tog SM-guld. Med ett åk på 244,93 km/h slog Rättviks slalomklubbs, Britta Backlund, svenskt rekord och tog VM-guld i speedskiing. Hur fort vågar du åka?

Mitt i sommaren under Oreveckan fick jag äran att inviga Furudals Fritidspark men en ny padelbana. Vi har höjt vägbidraget till de enskilda vägarna för andra året i rad, även om det kan kännas klent när stormen Hans i augusti orsakade stora vägskador.

En tillbyggnad av vår populära skola i Söderås har genomförts och de första eleverna kan flytta in i början av nästa år. Rättvik är nu en av medlemmarna i Dalabiblioteken som gör att vi kan låna och lämna böcker på alla bibliotek i hela Dalarna. Kulturhuset, vackert belägen vid åkanten invid Enån, firade 40 år.

Vad ska då hända nästa år? Ingen lever ju på gamla meriter…

Vi ska fortsätta med företagsstafetten, frukostar och träffar för att fortsätta lyssna på företagarna med fokus på ett bättre företagsklimat.

Vi ska prioritera att det blir fler bostäder i Rättvik så att fler kan flytta till vår vackra kommun. Vi ska prioritera insatser som gör att våra barn och unga ska utvecklas och trivas i Rättvik.

Vi ska prioritera att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Och inte minst ser det ut som att det så kallade Sjöstadsprojektet äntligen kan lösas ut i början av året genom beslut i fullmäktige och därmed kunna bli verklighet. Det har varit en lång resa sedan 2014 med diskussioner och förhandlingar med statliga myndigheter men nu finns äntligen ett förslag till utformning som har förankring. Därmed kan det idag otillgängliga området kring gamla sågverket utvecklas, få liv och knytas ihop med den befintliga stranden. Rättvik får en ännu mer profilerad ”Sea Front”. Extra kul är att projektet initierats och drivits av enskilda personer i Rättvik och att hela idén kommer ”underifrån”.

Så från mig, till er alla i hela kommunen, en önskan om en riktigt god jul och ett gott nytt år 2024.

Ulrica Momqvist (C)

kommunstyrelsens ordförande

Porträtt Ulrica Momqvist.

Ulrica Momqvist (C) kommunstyrelsens ordförande