2023-08-21

Tack, tack och åter tack

En hälsning från kommunstyrelsens ordförande Ulrica Momqvist (C)

Ni Rättvikare har återigen visat att när vår kommun drabbas av en kris så finns ni där och ställer upp för varandra.

När jag skriver detta så är det precis en vecka sen Rättvik drabbades av stormen Hans och en av de värsta katastroferna i Rättviks moderna historia. Ett skyfall som spolade bort många vägar, vattenfyllde otaliga källare och förstörde flera trädgårdar. Jag har mött många av er som bor i de drabbade områden och även i dag en vecka senare så har vi fortfarande bekymmer med avstängda vägar och vattenfyllda källare. För varje samtal så har mina axlar bekymrat åkt upp lite till. Som om att inte det vore nog så stiger också Siljan och når högre nivåer än på många år och flera sjönära byggnader står i eller under vatten. Mot Siljans stigande vatten har vi haft en chans att förbereda oss till skillnad mot förra måndagens skyfall.

Mitt i allt elände så gläds jag åt att Rättvikarna har visat ett enormt engagemang för sin bygd och för varandra. Vid ett samtal med media i veckan så sa reportern: ”Men är inte det lite typiskt Rättvik att sluta upp och agera tillsammans när det blir tufft?” Jag håller med vi har ett starkt civilsamhälle med ett stort ideellt engagemang där vi är vana att hjälpas åt bland annat inom alla våra föreningar.

Jag vill framföra ett varmt och hjärtinnerligt tack till alla er som – frivilligt eller arvoderat - har slitit dag och natt med att röja upp efter alla vattenmassor. Ni har tagit bort och flyttat jord, sand och sten, ni har sett till att vägarna blir farbara, ni har byggt barriärer, ni har arbetat med krisledning, pumpat vatten och hjälp andra att rädda sina hus och fastigheter.

Tack till alla företag och föreningar som på olika sätt hjälpt till med kunskap, materiel och personal. Tack alla som på olika sätt bidragit till att en av de värsta kriserna i Rättviks moderna historia hanteras så pass bra som den ändå görs.

Effekterna av skyfallet har vi inte sett alla konsekvenserna av än. Vi arbetar fortfarande med att se hela omfattningen och när vi återställer ska det ske så hållbart som möjligt. Många människor och företag har drabbats hårt. Enormt mycket arbete återstår och vi kommer behöva hjälp och stöd. Men just nu sänker jag axlarna lite, andas djupt och är så innerligt tacksam över att ingen person förolyckades och över den hjälpsamhet som finns.

Ulrica Momqvist (C)
Kommunstyrelsens ordförande

Porträtt Ulrica Momqvist.

Ulrica Momqvist (C) kommunstyrelsens ordförande