2023-08-16

Företagsstafetten besöker butiken ”Nytt och Gammalt”

Vi träffar Gunilla Timberg som efter några år på annan ort flyttade tillbaka till Dalarna för 42 år sedan.

Gunilla Timberg, Helena Back, Ulrica Momqvist, Gunilla Timberg och Martin Clarstedt med stafettpinnen.

Stafettpinnen överlämnas till Gunilla Timberg. Från vänster Helena Back, Ulrica Momqvist, Gunilla Timberg och Martin Clarstedt.

Gunilla har tidigare arbetat inom vården men hon drev också tygaffären i centrala Rättvik i många år. När den gamla lokalen på Stora vägen i Vikarbyn blev ledig för åtta år sedan, tog hon över och satsade på en ny butik.
Lokalen är fantastiskt charmig och här finner man flera detaljer från 1912 då lokalen inrymde en av byns tre lanthandlare.

- Ja, det är en härlig känsla att gå till jobbet och nu under sommaren har det varit fantastiskt bra. Jag har många stamkunder som kommer tillbaka gång på gång men turismen är naturligtvis väldigt viktig för mig och i år har jag fått många nya kunder. De flesta som besöker min butik är medelålders kvinnor men jag ser också en trend och det är att yngre kvinnor kommer hit med sina mammor, säger Gunilla.
Här finns det mesta såsom prydnadssaker, blommor, porslin, servetter, kosmetika, smycken, kläder med mera, men även ett speciellt rum med hattar. Gunilla har specialiserat sig på att sälja linnekläder av hög kvalitet och även i lite större storlekar.

Ett äventyr att besöka

Butiken är en viktig samlingsplats i byn. På torsdagar klockan 14 samlas ett antal personer i butiken och dricker lite kaffe. Vill man kan man ta med sig en stickning eller måla någonting.
- Det är en trevlig aktivitet som jag hoppas kan locka fler, kanske främst äldre. Så fort det arrangeras någonting här i byn märks det direkt. Alla sluter upp och det blir lite liv och rörelse i vårt lilla samhälle, säger Gunilla.
Namnet Nytt och Gammalt kom Gunilla på när hon sa ”nu tar vi det nya och flyttar in i det gamla.

- Ja, det innebär alltså inte att det finns gamla saker här. Det händer att folk frågar efter loppmarknaden men det finns det alltså ingen. Då lanthandeln låg här sa man ”Ti Budä” och hade jag tänkt på det då när jag öppnade butiken kanske jag hade döpt den till det, avslutar Gunilla.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

Rättvik är en väldigt trivsam bygd att bo i - centralt läge och allt fungerar bra. Företagsklimatet är bra.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

Det skulle vara bra om vi fick hit några större företag och industrier som har möjlighet att anställa. Tänk också på de unga som mår psykiskt dåligt. Kanske skulle de behöva samlas i olika sammanhang, kanske bo tillsammans och ha tillgång till kunnig personal. De kan inte sitta hemma själva och spela dataspel hela nätterna.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Gunilla Timberg skickar nu stafettpinnen vidare till Frö till Honung som vi besöker om ett par veckor.

Gunilla Timberg i butiken.

Gunilla menar att det är ett äventyr att besöka butiken.

Bild från butiken med många olika saker.

Bild från butiken.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Helena Back, näringslivsteamet, Martin Clarstedt Miljö- och byggchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.