Ta hand om dig i värmen
Håll koll på inomhustemperaturen, drick mer och ta det lugnt. Här är tips på hur du bäst tar hand om dig vid höga temperaturer.
Så tar du hand om dig i värmen
Var uppmärksam på temperaturen inomhus
Risken för hälsoproblem ökar när temperaturen stiger inomhus. När temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd ökar riskerna påtagligt.
Drick mer vatten
Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
Ordna en sval miljö
Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
Läs mer om hur du kan få svalt hemma på Energimyndighetens sida "Svalt inomhus – energismarta tips i sommarvärmen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Svalka dig
En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
Ta det lugnt
Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
Var uppmärksam på kroppens varningssignaler
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.
Förvara läkemedel rätt
Vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen. Du kan alltid fråga på ett apotek om förvaring av läkemedel. Du kan också ringa till Läkemedelsupplysningen.
Lämna inte handsprit i bilen
Handsprit innehåller alkohol och är mycket brandfarligt. Avångningen i handspriten ökar när temperaturen stiger. Detta i kombination med en gnista eller låga kan orsaka en brand. Gnistor kan uppstå när man till exempel öppnar eller stänger bildörrar.
Ökad risk för bränder och elstörningar
Vid värmebölja ökar brandrisken. Släckningsarbete och räddning kan kräva stora resurser och bränderna orsakar i sig utsläpp av sot och gaser. Höga temperaturer ökar tillväxten av bakterier i dricksvatten och livsmedel, och risken för matförgiftning ökar.
Belastningen på elförsörjningen ökar också vid höga temperaturer eftersom kraftverk och serverhallar måste kylas. Vid extrem hetta drabbas järnvägsspår av så kallade solkurvor.
Källor: krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (1177, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Totalförsvarets forskningsinstitut och Socialstyrelsen.)
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin