Rättviks kommun

Varför du aldrig mer ska använda ordet hemsida

WWW

MRR-photography/mostphotos.com

Att kalla en webbplats för hemsida är lika fel som att kalla en bok för omslag, eller att kalla ett hus för fasad. Jag föreslår att vi alla slutar använda ordet hemsida. Nu.

Ordet hemsida kan betyda den första sidan på en webbplats, alternativt den webbsida som laddas när du startar din browser. Men hemsida betyder inte en hel webbplats.

Hemsida är en översättning av ordet homepage och på engelska skulle ingen säga ”We are rebuilding our entire homepage”, utan istället säga ”We are rebuilding our entire website”. Frågan är varför det gått så snett i Sverige.

Webbredaktör, webmaster@rattvik.se

Ordet hemsida kan betyda många olika saker

Det stora problemet med ordet hemsida är att det inte är entydigt. Det gör att om du pratar med någon som säger hemsida vet du inte exakt vad hon menar:

  1. Personen säger hemsida men kanske menar webbplats.
  2. Personen säger hemsida men kanske menar förstasidan på en webbplats.
  3. Personen säger hemsida men kanske menar den webbsida som visas när en webbläsare startas.
  4. Personen tror att du lättare förstår ordet hemsida än ordet webbplats, så hon använder det för att vara hygglig (= dubbel förvirring).

Sammantaget gör det att det ibland är klart svårt att förstå vad någon egentligen menar när de använder ordet hemsida. Så mitt förslag är att vi helt enkelt inte använder ordet längre. Alls.

Är det inte bara lättare att säga hemsida?

När nu så många använder ordet hemsida som att betyda något helt annat än vad ordet homepage betyder, borde vi bara ge upp och alla sluta använda ordet webbplats? I den kontext som ordet kommer i så förstår man oftast vilken av alla olika betydelser som ordet hemsida har i just det här fallet?

Mitt svar på det är att det finns säkert många fall då det är ganska tydligt vad någon menar med ordet hemsida. Men det är inte tydligt i samtliga fall. Jag menar inte att du ska rätta folk som säger hemsida felaktigt, så länge du förstår dem är ju allt lugnt. Men om du själv vill vara tydlig och hygglig, sluta använda ordet hemsida.

Svenska datatermgruppen håller med om att ordet hemsida inte borde användas, just eftersom det råder begreppsförvirring kring det.

Vad du kan säga istället för hemsida

Och var inte orolig, för alla fallen ovan finns bra uttrycka att använda sig av. Här är min lathund för den osäkre:

  • Menar du en hel webbplats: säg det.
  • Menar du webbplatsens förstasida: säg det.
  • Menar du webbläsarens startsida: säg det.
  • Menar du webbplats men tror att personen du inte pratar med kommer förstå – säg det ändå. Jo, folk förstår :)

Ditt uppdrag

Så ditt uppdrag blir att sluta kalla hus för fasad, böcker för omslag och webbplatser för hemsida.

Saxat från Social Business.