Rättviks kommun
Rättviks kommun

Ladda upp bild

Håll ordning på era bilder. Lägg de i rätt mapp och sätt ett korrekt namn på bilden. Radera alltid en bild som du inte längre använder på webbplatsen.

Innan du laddar upp bilden

Du ska ha gjort i ordning bilden innan du laddar upp den. Om det är mycket himmel, gräs, grus eller asfalt kan du minska höjden på bilden. Använd https://pixlr.com/editor/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om du inte har ett bra fotoprogram i din dator.

Börja med att ändra storleken på bilden. Bild, Bildstorlek. Du ska bara förminska bilder, aldrig förstora. Bilderna ska vara 755 pixlar breda på rattvik.se. Höjden ändras proportionerligt, se till att Behåll proportioner är valt.

Är du osäker på om bilden kan få bättre kontrast kan du testa med att använda Justeringar, Auto levels. Blir den inte bättre ångra dig, Redigera, Ångra.
Vi rekommenderar inte att ni använder andra justeringar.

Spara bilden som en kopia

När du sparar bilden som en kopia sätter du ett nytt namn på den. Behåll numret på bilden för att kunna hitta originalet senare.
Du börjar med att skriva in fotografens namn och sedan namn på motivet, använd inte å, ä och ö.

Exempel: Fornamn-Efternamn-Motiv-0000.jpg

Spara bilden till din hårddisk.

Klicka på bildikonen

Ställ dig först i den modul som bilden ska placeras under. När modulen är aktiv har du en svart ruta runt den. Hamnar bilden fel drar du modulen till rätt plats i innehåll.

Klicka på bildikonen.

Här ser du att bildikonen är blå. Det är den ikonen du klickar på för att lägga in en bild på sidan.

Ladda upp bild

Först ställer du dig på den mappen som bilden ska sparas i. OBS! Inga bilder får sparas under roten (Bildarkiv).
Du måste alltid se till att bilden sparas i rätt mapp.
Bilder som ligger i roten raderas.

Ladda upp bild.

Här ser du hur en mapp är vald. Den är blåmarkerad och på höger sida ser du några av de bilder som redan förvaras i mappen.

Klicka på Ladda upp bild i det högra fältet. Välj din bild från hårddisken.

Skriv in Alternativ text och Bildtext.

Pixlr.com

Programmet kan ni även använda hemma till egna bilder och passa då på att leka med de olika inställningarna. Det går att göra nästan lika mycket i Pixlr som i Photoshop. Du behöver inte någon licens för att använda programmet.

Viktigt!

Det ska finnas samtycke enligt GDPR från fotografen (den som tryckt på avtryckaren) för att få publicera fotot.

Det ska finnas samtycke enligt GDPR från personerna på fotot för att få publicera fotot. Det kan många gånger vara enklare att välja foton utan personer eller med ryggar så de inte kan identifieras.

Ett foto med människor säger mer än bara text. Därför har Rättviks kommun ett konto hos mostphotos.com där du kan hitta kommersiella foton med modellavtal som kan användas istället för egna foton på personer. Välj foto i mostphotos.com och be webbredaktören ladda ner det. Du hittar sen fotot i mappen Mostphotos i Bildarkivet. Tänk på att fotona inte får förändras. Ange mostphotos.com som bildtext.

Något annorlunda regler gäller för nyhetsbilder på Nyheter under rattvik.se, de publiceras av informationsavdelningen (webbredaktör och kommunikatör).

Har du en nyhet som behöver komma ut på rattvik.se så skicka den till webmaster@rattvik.se. Du är viktig och tillsammans gör vi en bättre webbplats.