Prästbodarna
Prästbodarna ligger 1 500 meter fäbodstig eller fyra kilometer bilväg ovanför byn Dådran på Skallberget i Rättviks finnmark. Prästbodarna har cirka 80 hus varav de flesta används i fäbodbruket och vid jakt, fiske och bärplockning.
Prästbodarna har anor åtminstone sedan 1500-talet och när fäboden var som störst fanns där cirka 400 småkreatur, uppemot tjugo hästar och ett hundratal mjölkkor.
Idag hålls här cirka 100 fritt betande djur som fjällnära ko, fjällko, rödkulla, norska Dölekor, norska Telemarkskor, lantrasget, värmländskt skogsfår, Hedemorahöns samt Gotlandsruss och grymtoxar från Himalaya och Mongoliet.
Prästbodarna är i bruk från första veckan i juni till början på september. På fäboden sker försäljning av antikviteter, vintage och lokala produkter av olika slag. Det anordnas också kurser med handledare i smörkärning, ystning, mjölkning med mera. Möjlighet till boende i fäbodstuga, sters och härbre finns.
Varje sommar hålls en fäbodgudstjänst och en särskild fäboddag. Då sker all försäljning på utökade öppettider.
Vägbeskrivning
Från Rättvik åker du väg 301 mot Furudal i cirka 10 kilometer. I Ingels tar du av till höger och fortsätter vägen mot Bingsjö. Efter ytterligare cirka 20 kilometer svänger du till höger mot Dådran. Strax före bruket i Dådran tar du av på en liten avtagsväg till vänster mot Prästbodarnas fäbodar. Efter cirka 4 kilometer är du framme.
Kontaktuppgifter
Ring gärna 073-588 61 74 före eventuellt besök.
Grupper och skolklasser tas emot. Förhandsbeställ helst fäbodfika, -frukost och -middag.
Dådran och Bingsjö
Ta gärna chansen att uppleva de fina byarna Dådran och Bingsjö före eller efter ditt besök i Prästbodarna.
Dådran är en gammal bruksby med herrgårdspark, kägelbana som går att hyra, kapell med en unik kyrkklocka och badplats i bruksdammen. Här kan du vandra efter Kärleksstigen till herrgårdsparkens paviljong eller ta fäbodstigen till Prästbodarna och Nyfäboden.
I Bingsjö finns till exempel den av Carl Larsson avmålade Danielsgården och Bingsjö kapell att besöka.
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin