Kris och beredskap

En kris eller samhällsstörning är en oväntad händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Eftersom en kris ofta uppstår plötsligt är det viktigt att vara förberedd på att hantera krisen.

Om krisen kommer

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men du har också ett personligt ansvar. Det offentliga ska se till att bland annat el- och telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. Du som enskild ska göra vad du kan för att skydda dig och dina närmaste mot olyckor och större händelser. Både individ och samhälle behöver planera för och vara beredda på oväntade större händelser.

Kommunens ansvar vid kris

Målet för krisberedskapen i kommunen är att så långt som möjligt kunna upprätthålla funktionalitet i samhällsviktiga verksamheter och kunna hantera störningar och påfrestningar av olika typer och grader över tid.

På lokal nivå har kommunen ett geografisk områdesansvar. Det innebär att man ska följa händelseutvecklingen och vara beredd på att vidta de åtgärder som behövs inom kommunens geografiska område. Kommunen ansvarar för samordning av alla inblandade aktörer i området inför, under och efter en kris.

I kommunen finns en krisledningsorganisation som aktiveras vid en kris. Det är händelsens art och omfattning som avgör om delar eller hela krisledningsorganisationen aktiveras. Vid en extraordinär händelse kan kommunens krisledningsnämnd ta över hela eller delar av beslutanderätten från andra nämnder. Definitionen av en extraordinär händelse hittar du längre ner på sidan.

Enligt lagen om extraordinära händelser gör kommunen vid varje ny mandatperiod en risk- och sårbarhetsanalys. Genom att analysera vilka risker och störningar vi kan ha i kommunen, arbetar vi för att förebygga allvarliga händelser.

Extraordinär händelse

En händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun.