Vårdnad, boende och umgänge
Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens i frågor som gäller vårdnad, boende och umgänge. Utgångspunkten är att barnets bästa ska vara avgörande. Hänsyn ska alltid tas till barnets vilja, utifrån en bedömning av barnets ålder och mognad.
Vårdnad
Målsättningen är att föräldrar har gemensam vårdnad, om det är till barnet bästa. Gemensam vårdnad innebär att ni båda föräldrar har ansvar för att ert barn får vad det behöver och har rätt till, att ni gemensamt beslutar i frågor som rör barnet. I takt med ert barns stigande ålder och utveckling tas allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål.
Gemensam vårdnad betyder inte att barnet måste bo lika mycket hos er båda. Reglerna om gemensam vårdnad har främst kommit till för att tillgodose barnets behov av nära och god kontakt med båda sina föräldrar, oberoende av om ni föräldrar bor ihop eller inte.
Hos vem ska barnet bo?
Föräldrar som har gemensam vårdnad beslutar själva om hos vem av föräldrarna barnet ska bo, eller att ert barn ska bo lika mycket hos er båda (växelvis boende). Växelvis boende fungerar bra för många barn. För andra barn är det bättre att bo stadigvarande hos en förälder.
Det är ni föräldrar som tar ansvar för beslutet om boendet. Även om ni föräldrar väljer att skilja er är det viktigt att komma ihåg att ert barn inte skiljer sig från någon av er, och heller inte ska behöva avstå från någon av er.
Att bestämma om umgänget
Barn har rätt till umgänge med den förälder som det inte bor tillsammans med. Barn behöver båda sina föräldrar. Umgänget är till för barnet och det är ert barns intressen och behov som ska vara avgörande.
Om ni inte kommer överens?
Om ni inte själva kan komma överens i frågor rörande vårdnad, boende och umgänge kan ni i första hand vända er till familjerätten för stöd i form av samarbetssamtal.
Ni kan också vända er till tingsrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som då kan begära att familjerätten gör en utredning om hur vårdnad, boende och/eller umgänget ska vara för ert barn. Syftet med utredningen är att ta reda på vad som blir bäst för barnet.
Domstolen kan även besluta om umgänge med umgängesstöd. Umgängesstöd är en möjlighet för barnet att behålla eller återuppta kontakten med en förälder i avvaktan på en mer varaktig lösning. Syftet med umgängesstöd är att barn och förälder ska få möjlighet att utveckla en trygg relation med varandra, och att ni föräldrar på sikt ska kunna samarbeta så bra att umgänget kan fortsätta utan umgängesstöd.
Länkar
- Separation och skilsmässa - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Familjerådgivningen
- Separerade föräldrar - Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Information för föräldrar - MFoF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Information för föräldrar - Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Familj - Tingsrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vårdnad, boende och umgänge - Tingsrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Växelvis boende - forskningsöversikt (Elvis-projektet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publikationer
- Att skiljas när man har barn svenska - folder från MFoF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Att skiljas när man har barn arabiska - folder från MFoF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Att inte bo ihop när man har bebis – folder från Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Att separera som föräldrar – folder från Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Gemensam vårdnad – folder från MFoF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Samarbetssamtal, ett stöd för föräldrar vid separation - folder MFoF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Familjerättssekreterare
Lena Linzie
0248-70 211
Måndag, onsdag, torsdag och fredag
klockan 8.30–9.30
Socialförvaltningen
Reception 0248-70 220
Besöksadress
Golfvägen 1 A
Rättvik
Postadress
Rättviks kommun
795 80 Rättvik
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin