Vi uppmärksammar våldet i möten med klienten

Vi träffar två av våra socialsekreterare, Anna Matsson och Klara Tucker, som arbetar med missbruk på individ- och familjeomsorgen (IFO) för att prata kring, våld i nära relationer.

En gulplatta med texten En vecka fri från våld Dalarna 18-24 november 2024

 

På individ- och familjeomsorgen arbetar Anna och Klara med målgruppen personer från 18 år och uppåt med risk- och beroendeproblematik av olika substanser och spel. De utreder behov, erbjuder insatser som i samråd med klient anses lämplig. Det kan exempelvis vara öppenvårdsbehandling i grupp eller enskilt, placering på behandlingshem samt utredning enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

Hur uppmärksammar ni arbetet mot våld i nära relationer?

Vi uppmärksammar våldet i möten med klienten. Under utredningsprocessen intervjuar vi enligt ASI (Addiction Severity Index) som är en standardiserad och strukturerad metod som innehåller frågor kring våld. Vid behov används även den standardiserade bedömningsmetoden FREDAs kortfrågor och farlighetsbedömning.

Varför tycker ni att det är viktigt att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer?

Främst genom att försöka lindra det personliga lidandet som det innebär att bli utsatt för våld. Att få personen att komma ifrån våldet och hjälp att hitta en vardag och ett liv utan våld. Ingen förtjänar att leva i en destruktiv och våldsam relation, oavsett vilken form av våld den blir utsatt för.

Det är även viktigt utifrån samhällsperspektiv då många personer som utsätts för våld får både hälso- och ekonomiska konsekvenser som kräver insatser från samhället. Viktigt även att beakta barnperspektivet då barn som lever i en familj där våld förekommer även riskerar negativa konsekvenser där hälsa och skola kan påverka.

Samhället behöver mer kunskap och våga ställa frågor om de olika formerna av våld för att kunna uppmärksamma och hjälpa. Många gånger kanske de inte vet att de blir utsatta för våld eller kan sätta ord på det vad de blir utsatta för. Det är viktigt att ställa frågor upprepade gånger, oavsett om man besöker Regionen eller socialtjänsten.

Var inom er verksamhet kan era brukare/elever vända sig om man själv utsatts eller oroar sig för att någon man känner utsätts för våld i nära relation?

Man kan vända sig socialtjänsten IFO vuxen för att få hjälp och stöd om man utsätts för våld. Både de som blir utsatta för våld, utsätter andra för våld samt anhöriga kan vända sig till socialtjänsten för råd och stöd i frågor som rör våld. Finns oro för barn som upplever våld eller blir utsatta för våld kan man ta kontakt med mottagningen på Barn och familj.

Kommunens stöd

Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd till personer som blivit utsatta för våld eller lever i våldsutsatta relationer. Du kan få hjälp och stöd av socialsekreterare i vuxengruppen på individ- och familjeomsorgen. Du kan även ringa anonymt för rådgivning.

Mer information