Vi pratar med ungdomarna om deras hemmiljö

Vi träffar Anders Modén, vikarierande föreståndare på Ungdomens hus/Wasaborg för att prata kring, våld i nära relationer.

Gul platta med texten En vecka fri från våld Dalarna 18-24 november

På ungdomens hus/Wasaborg arbetar Anders ungdomar i åldern 11-20 år. Han tillsammans med sina kollegor arbetar förutom på ungdomsgården, med att organisera fritidsverksamhet under alla skollov och samordning av nattvandring.

Varför tycker du att det är viktigt att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer?

Många barn och ungdomar växer upp i dysfunktionella hem där våld har blivit normaliserat. Det är viktigt att vi fångar upp de barn och ungdomar som lever under dessa förhållanden. Få dem att förstå att det INTE är normalt att lösa konflikter med våld.

Var inom er verksamhet kan ungdomarna vända sig om man själv utsatts eller oroar sig för att någon man känner utsätts för våld i nära relation?

Vår målsättning med all vår verksamhet är att bygga relationer med våra besökare. När vi fått en bra relation brukar ungdomarna vara bra på att öppna sig. De pratar då om sitt mående, sin hemmiljö, studier, relationer eller jobb. Beroende på problembild kan vi sedan slussa dem vidare till den instans som kan ta vid. Vi har ett nära samarbete med socialtjänsten, ungdomsmottagningen och polisen.

Kommunens stöd

Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd till personer som blivit utsatta för våld eller lever i våldsutsatta relationer. Du kan få hjälp och stöd av socialsekreterare i vuxengruppen på individ- och familjeomsorgen. Du kan även ringa anonymt för rådgivning.

Mer information