Vi har rutiner att fråga om det förekommer våld
Vi träffar socialsekreterare Emma Lundblad som arbetar med ekonomiskt bistånd på individ- och familjeomsorgen (IFO) för att prata kring, våld i nära relationer.
På individ- och familjeomsorgen arbetar Emma med personer i åldern 18 - 65 år som är behov av försörjningsstöd.
Hur uppmärksammar ni arbetet mot våld i nära relationer?
I samband med att en enskild ansöker om ekonomiskt bistånd första gången, genomförs en grundutredning, då vi även ställer frågor om våld. För de som klienter som varit i behov av försörjningsstöd en längre tid finns rutiner där frågor om våld ingår. Dels om de själva blir utsatt, eller om de utsätter någon annan för våld.
Två av våra medarbetar har arbetar även med våld i nära relationer som sina arbetsuppgifter.
Varför tycker du att det är viktigt att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer?
Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem idag och kan förekomma i alla typer av relationer. Våldsutövare kan vara både män som kvinnor.
Enligt statistik dödas i snitt 13 kvinnor i Sverige av en närstående varje år. Det är mycket allvarligt och oroande och alla myndigheter i Sverige behöver ta sitt ansvar i frågan. Bakom varje enskilt fall finns människor som drabbats av lidande och ofta har inte bara den som blivit direkt utsatt för våldet påverkats, utan även barn och andra människor runt omkring.
Var inom er verksamhet kan era brukare vända sig om de själva utsatts, eller oroar sig för att någon man känner utsätts för våld i nära relation?
Då ska man ta kontakt med socialtjänsten. Ring till receptionen på 0248-70 220 så kommer du att bli kopplad vidare till rätt person som hjälper dig.
Kommunens stöd
Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd till personer som blivit utsatta för våld eller lever i våldsutsatta relationer. Du kan få hjälp och stöd av socialsekreterare i vuxengruppen på individ- och familjeomsorgen. Du kan även ringa anonymt för rådgivning.
Mer information
- Våld i nära relationer Länk till annan webbplats.
- Tillsammans kan vi skapa ett Rättvik där alla känner sig trygga
- Vi uppmärksammar våldet i möten med klienten
- Vi pratar med ungdomarna om deras hemmiljö Länk till annan webbplats.
- Om vi får indikation om att våld kan förekomma, samverkar vi med andra enheter
- Vi arbetar med att göra människor uppmärksamma på olika typer av våld
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin