Vi arbetar med att göra människor uppmärksamma på olika typer av våld
Vi träffar socialsekreterare Anna-Maja Jansson som arbetar på barn och familjeenheten, individ- och familjeomsorgen (IFO) kring ämnet, våld i nära relationer.
På individ- och familjeomsorgen arbetar Anna-Maja med barn och unga i åldern 0 - 21 år med att identifiera barns behov och att erbjuda insatser riktat till barnen eller till deras föräldrar.
Hur uppmärksammar ni arbetet mot våld i nära relationer?
Vi arbetar med att göra människor uppmärksamma på olika typer av våld, som exempelvis fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och latent. De vi träffar får svara på frågor om våld och vi pratar om konsekvenserna av att utsättas och utsätta för våld. Till de som utsätts för våld och de som utsätter andra för våld erbjuder vi stöd. Vi kan också skydda barn från våld.
Varför tycker du att det är viktigt att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer?
Alla människor har rätt att leva ett liv fritt från våld. Vi vet att barn som växer upp i familjer där det förekommer våld ökar risken för bland annat fysisk och psykisk ohälsa, både på kort och lång sikt. Vi vet också att den som utsätts för våld som barn både har ökad risk att utsättas för våld som vuxen, men även för att utsätta andra för våld.
Att förebygga våld är viktigt för minska ohälsa direkt och på sikt, men också minska våldet både i nära relation och i samhället i stort. Ska vi få bort det stora problemet med våld i nära relationer så är förebyggande arbete nyckeln, och det arbetet behöver börja redan när barnen är små. Den våldsutövare utövar inte våld i sin relation första gången när hen är 40 år, det börjar tidigare. Alltså måste vi, samhället, också börja tidigare!
Var inom er verksamhet kan era klienter vända sig om man själv utsatts eller oroar sig för att någon man känner utsätts för våld i nära relation?
Man kan kontakta vår mottagning och be om hjälp och stöd, eller lämna oro för någon man känner. Man kan kontakta oss via telefon eller skriftligen. Vill man lämna oro för någon annan så kan man också göra det anonymt.
Kommunens stöd
Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd till personer som blivit utsatta för våld eller lever i våldsutsatta relationer. Du kan få hjälp och stöd av socialsekreterare i vuxengruppen på individ- och familjeomsorgen. Du kan även ringa anonymt för rådgivning.
Mer information
- Våld i nära relationer Länk till annan webbplats.
- Tillsammans kan vi skapa ett Rättvik där alla känner sig trygga
- Vi uppmärksammar våldet i möten med klienten - Rättviks kommun
- Vi har rutiner att fråga om det förekommer våld Länk till annan webbplats.
- Vi pratar med ungdomarna om deras hemmiljö Länk till annan webbplats.
- Om vi får indikation om att våld kan förekomma, samverkar vi med andra enheter
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin