Tillsammans kan vi skapa ett Rättvik där alla känner sig trygga

Vi träffar kommunstyrelsens ordförande Ulrica Momqvist (C) kring ämnet, våld i nära relationer.

Ulrica Momqvist.

Varför är detta ett viktigt ämne för dig?

Våld i nära relationer är något som berör oss alla. Det är ett stort samhällsproblem som drabbar individer, familjer och i förlängningen hela vårt samhälle. Att arbeta för att stoppa våld handlar om att skydda de mest utsatta och skapa en trygg vardag för alla. När vi i Rättvik skriver under strategin ”Ett Dalarna fritt från våld” markerar vi att vi vill vara en kommun där trygghet och säkerhet är självklara rättigheter. Jag drömmer om ett samhälle där ingen behöver känna sig rädd i sitt eget hem.

Hur ska länsstrategin göra skillnad för Rättviks kommun?

Strategin är som en karta som visar hur vi tillsammans kan förebygga våld. Det handlar om att samarbeta – med skolan, socialtjänsten, föreningar och andra aktörer så vi kan upptäcka och agera tidigare när någon behöver hjälp. Genom utbildning och gemensamma insatser blir vi bättre rustade att agera. Exempelvis utbildar vi våra anställda i att känna igen tecken på våld, så att fler kan få stöd i tid. Samtidigt kan vi lära av andra kommuner i Dalarna och använda våra gemensamma resurser på ett smartare sätt.

En ny socialtjänstlag står inför dörren, där fokus kommer att riktas mer mot det förebyggande arbetet. Hur tänker kommunstyrelsen att Rättviks kommun kan arbeta mer förebyggande i frågan om våld i nära relationer?

Med den nya socialtjänstlagen som lägger större vikt på förebyggande arbete öppnas nya möjligheter. Vi vill bland annat arbeta med barn och unga för att tidigt prata om respekt och gränser. Samarbete med vården och polisen blir också viktigt. Ett konkret exempel är vår kommande familjecentral, som ska fungera som en trygg plats där invånare enkelt kan få råd och stöd. Det är viktigt att skapa sådana "lågtröskel"-verksamheter, där det är lätt att söka hjälp innan problemen växer sig större.

Hur arbetar kommunstyrelsen med frågan i vardagen?

Vi jobbar aktivt med frågan i olika forum, som brottsförebyggande rådet och våra utskott. Genom att regelbundet följa statistik och diskutera aktuella insatser kan vi snabbt anpassa vårt arbete. Vi har också en nära dialog med polisen för att fånga upp nya utmaningar. Det här är inget man gör en gång – det är ett arbete som kräver kontinuitet och engagemang.

Vad vill du säga till Rättviks invånare om detta?

Jag vill säga att våld i nära relationer aldrig är okej. Ingen ska behöva leva med rädsla, och det finns hjälp att få. Om du själv är utsatt, eller känner någon som är det, tveka inte att höra av dig till socialtjänsten eller polisen. Det går också att vara anonym. Prata gärna om våld i nära relationer – när vi vågar bryta tystnaden blir det lättare för dem som är drabbade att söka hjälp. Tillsammans kan vi skapa ett Rättvik där alla känner sig trygga.

Kommunens stöd

Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd till personer som blivit utsatta för våld eller lever i våldsutsatta relationer. Du kan få hjälp och stöd av socialsekreterare i vuxengruppen på individ- och familjeomsorgen. Du kan även ringa anonymt för rådgivning.

Mer information