Om vi får indikation om att våld kan förekomma, samverkar vi med andra enheter
Vi träffar biståndshandläggarna Johanna Grännö Lundmark och Johanna Karlsson för att prata kring våld i nära relationer.
På biståndsavdelningen arbetar Johanna och Johanna med rådgivning och behovsutredning kring olika stöd i form som exempelvis hemtjänst, boendestöd, särskilt boende, anhörigstöd och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Hit kan enskilda och anhöriga även vända sig om de upplever oro för någon de har i sin närhet.
Hur uppmärksammar ni arbetet mot våld i nära relationer?
Det är viktigt att arbeta för att försöka uppmärksamma och ställa frågor om våld till de personer vi möter. Att som myndighetsutövare våga ställa frågor om våld ger ökade möjligheter att synliggöra, upptäcka och förebygga våldsutsatthet. Ett verktyg för att ställa frågor kring våld är Socialstyrelsens bedömningsmetod FREDA.
I de utredningar som ligger till grund för våra biståndsbeslut så kartlägger vi den enskildes livssituation och får därmed insyn i hela individens förutsättningar, behov, livsområden och levnadsvanor. Detta ökar chansen att upptäcka om en person skulle vara våldsutsatt. I ärenden där vi får indikation om att olika former av våld kan förekomma samverkar vi med andra enheter inom socialtjänsten för att få en bredd av kompetens och för att ge rätt stöd.
Varför tycker ni att det är viktigt att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer?
Våld i nära relationer existerar i alla samhällsgrupper och är en komplex problematik. Vi möter dagligen personer med olika typer av fysiska, psykiska och/eller kognitiva nedsättningar i alla olika åldrar. Äldre och personer med olika typer av funktionsnedsättningar är särskilt sårbara och löper en ökad risk för att utsättas för våld i dess olika former - såväl fysiskt som psykiskt våld eller genom försummelse.
Vi möter ofta personer som exempelvis befinner sig i svåra livssituationer eller i ett socialt utanförskap som är beroende av stöd och hjälp som utförs av andra. Ofta har dessa personer nedsatt förmåga att själva ge uttryck för sitt hjälpbehov och uppmärksamma omgivningen på att de är utsatta för våld. Dessa personer kan även ha bristande kunskap kring våld och inte ha insikt i att de utsätts. För att kunna hjälpa de individer som inte alltid kan tillgodose sina egna behov är det viktigt att arbeta förebyggande mot våld i nära relationer.
Var inom er verksamhet kan era brukare vända sig om man själv utsatts eller oroar sig för att någon man känner utsätts för våld i nära relation?
Om man själv utsätts eller oroar sig för att någon i sin närhet utsätts för våld så kan man vända sig till samtliga enheter inom socialtjänsten - det viktiga är att man initierar kontakt. Var inte rädd för att ta vända dig till socialtjänsten när du har frågor kring våld och våldsutsatthet!
Kommunens stöd
Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd till personer som blivit utsatta för våld eller lever i våldsutsatta relationer. Du kan få hjälp och stöd av socialsekreterare i vuxengruppen på individ- och familjeomsorgen. Du kan även ringa anonymt för rådgivning.
Mer information
- Våld i nära relationer Länk till annan webbplats.
- Tillsammans kan vi skapa ett Rättvik där alla känner sig trygga
- Vi uppmärksammar våldet i möten med klienten - Rättviks kommun
- Vi har rutiner att fråga om det förekommer våld Länk till annan webbplats.
- Vi pratar med ungdomarna om deras hemmiljö Länk till annan webbplats.
- Vi arbetar med att göra människor uppmärksamma på olika typer av våld
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin