Rättviks kommun
Rättviks kommun

Organisationer som erbjuder stöd

Behöver du prata med någon så finns här är en lista på organisationer som erbjuder stöd på telefon, chatt och mejl.

1177 - Ungdomsmottagning Dalarna online

Du som är mellan 13–24 år kan kontakta ungdomsmottagning direkt genom videosamtal i smartphone eller surfplatta.

Hämta appen Ung i Dalarna från App Storelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Ung i Dalarna från Google Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att komma igång.

Mer information hittar du hos 1177.se - Ungdomsmottagning Dalarna onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anhöriglinjen

Om du behöver stöd i din roll som anhörig eller närstående kan du kontakta Anhöriglinjen. Det är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund.

Telefon: 0200-23 95 00

BRIS

BRISlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är Sveriges nationella stödlinje för barn, som både till vardags och under krissituationer erbjuder professionellt stöd till barn Bris ger direktstöd till barn i stödkanalerna chatt, telefon och mejl, samt stöd till vuxna för att indirekt stötta barn (exempelvis hur vuxna kan prata med barn om Corona).

BRIS för barn

Tips kring hur barn kan hantera oro finns på https://www.bris.se/for-barn-och-unga/om-corona/fragor--svar-om-corona-viruset/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer.
Öppettider: 9–12 på vardagar, 14–21 alla dagar

BRIS för vuxna om barn

Bris tips till vuxna, i samarbete med krisinformation.se, finns på https://www.krisinformation.se/artiklar/sa-pratar-du-med-barn-om-coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som vuxen kan kontakta Bris kuratorer klockan 9–12 varje vardag på 0771-50 50 50. Mer information hittar du på BRIS sidor om stöd för vuxna om barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis hos Röda Korsets Ungdomsförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.

Jourhavande medmänniska

Om du behöver dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar på natten. Det finns också möjlighet att chatta med jourhavande medmänniskalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Jourhavande prästlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan vara anonym, om du vill.

Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Det finns också möjlighet att mejla eller chatta.

Jourlinje för döva – tre dagar i veckan

Sedan början av maj finns en bildtelefon dit döva boende i Dalarna och Västmanland kan vända sig med sin oro.

Öppettider: måndag, onsdag och fredag förmiddag kockan 10–13.
Ring in på följande bildtelefon: svenskakyrkan@ectalk.se

Numret är öppet för alla oavsett livsåskådning eller trosuppfattning. Det bemannas i första hand av teckenspråkiga präster

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-50 50 50

Kyrkans SOS

Behöver du prata med en medmänniska när livet känns svårt kan du kontakta Kyrkans SOSlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan välja att varar anonym när du kontaktar jourtelefonen eller SOS-brevlådan. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan.

Telefon: 031-80 06 50

Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar.

Lifeline

Lifelinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en ideell kristen jourlinje där du kan dela dina tankar, känslor och funderingar anonymt om livet och dess mening med en medmänniska som lyssnar. De som svarar har fått utbildning i samtalsstöd. Du kan ringa eller mejla.

Telefon: 010-498 10 10

Roks

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.

Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen

Ringer du Röda Korsets stödtelefonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen. Du som ringer in får möjlighet att dela tankar och oro inför den situation som Sverige och världen befinner sig i på grund av coronautbrottet.

Öppettider: måndag till fredag klockan 12–16.
Alla samtal är anonyma.
Telefon: 0771-900 800

Socialtjänsten i Rättvik

Barn, ungdomar och vuxna som blivit utsatta för våld i nära relation kan få stöd och hjälp hos oss på socialtjänsten. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt eller så kallat hedersrelaterat våld. Du är välkommen oavsett ålder eller kön. Även du som använder eller har använt våld i en nära relation kan få hjälp att hantera din ilska. Känner du oro för egen del eller för någon annan – hjälp och stöd finns.

Den du pratar med har tystnadsplikt.

Behöver du akut hjälp ring 112.

Mottagningstelefon: 0248-70 220 vardagar klockan 8–12 och 13–16.

Övriga tider ringer du 112 och ber att bli kopplad till Socialjouren.

Terrafem

Terrafemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk.

Telefon: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.

Tjejjouren.se

Tjejjouren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.

Tris.se

Trislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster står för Tjejers rätt i samhället. De erbjuder jourtelefon och stöd till dig som lever med hedersvåld.

Unizon

Unizonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. Vissa jourer vänder sig även till våldsutsatta män.

Äldrelinjen

Föreningen Mindslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster stödtelefon för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt.

Ring Äldrelinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på tel: 020-22 22 33, vardagar mellan 10-15, för att prata med en av våra volontärer.