Organisationer som erbjuder stöd
Behöver du prata med någon så finns här är en lista på organisationer som erbjuder stöd på telefon, chatt och mejl.
1177 - Ungdomsmottagning Dalarna online
Du som är mellan 13–24 år kan kontakta ungdomsmottagning direkt genom videosamtal i smartphone eller surfplatta.
Hämta appen Ung i Dalarna från App Store eller Ung i Dalarna från Google Play
för att komma igång.
Mer information hittar du hos 1177.se - Ungdomsmottagning Dalarna online.
Anhöriglinjen
Om du behöver stöd i din roll som anhörig eller närstående kan du kontakta Anhöriglinjen. Det är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund.
Telefon: 0200-23 95 00
BRIS
BRIS är Sveriges nationella stödlinje för barn, som både till vardags och under krissituationer erbjuder professionellt stöd till barn Bris ger direktstöd till barn i stödkanalerna chatt, telefon och mejl, samt stöd till vuxna för att indirekt stötta barn (exempelvis hur vuxna kan prata med barn om Corona).
BRIS för barn
Tips kring hur barn kan hantera oro finns på https://www.bris.se/for-barn-och-unga/om-corona/fragor--svar-om-corona-viruset/.
Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer.
Öppettider: 9–12 på vardagar, 14–21 alla dagar
BRIS för vuxna om barn
Bris tips till vuxna, i samarbete med krisinformation.se, finns på https://www.krisinformation.se/artiklar/sa-pratar-du-med-barn-om-coronaviruset.
Du som vuxen kan kontakta Bris kuratorer klockan 9–12 varje vardag på 0771-50 50 50. Mer information hittar du på BRIS sidor om stöd för vuxna om barn.
Jourhavande kompis
Jourhavande kompis hos Röda Korsets Ungdomsförbund är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.
Jourhavande medmänniska
Om du behöver dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar på natten. Det finns också möjlighet att chatta med jourhavande medmänniska.
Telefon: 08-702 16 80
Jourhavande präst
Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan vara anonym, om du vill.
Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
Det finns också möjlighet att mejla eller chatta.
Jourlinje för döva – tre dagar i veckan
Sedan början av maj finns en bildtelefon dit döva boende i Dalarna och Västmanland kan vända sig med sin oro.
Öppettider: måndag, onsdag och fredag förmiddag kockan 10–13.
Ring in på följande bildtelefon: svenskakyrkan@ectalk.se
Numret är öppet för alla oavsett livsåskådning eller trosuppfattning. Det bemannas i första hand av teckenspråkiga präster
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-50 50 50
Kyrkans SOS
Behöver du prata med en medmänniska när livet känns svårt kan du kontakta Kyrkans SOS. Du kan välja att varar anonym när du kontaktar jourtelefonen eller SOS-brevlådan. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan.
Telefon: 031-80 06 50
Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar.
Lifeline
Lifeline är en ideell kristen jourlinje där du kan dela dina tankar, känslor och funderingar anonymt om livet och dess mening med en medmänniska som lyssnar. De som svarar har fått utbildning i samtalsstöd. Du kan ringa eller mejla.
Telefon: 010-498 10 10
Roks
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen
Ringer du Röda Korsets stödtelefon får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen. Du som ringer in får möjlighet att dela tankar och oro inför den situation som Sverige och världen befinner sig i på grund av coronautbrottet.
Öppettider: måndag till fredag klockan 12–16.
Alla samtal är anonyma.
Telefon: 0771-900 800
Socialtjänsten i Rättvik
Barn, ungdomar och vuxna som blivit utsatta för våld i nära relation kan få stöd och hjälp hos oss på socialtjänsten. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt eller så kallat hedersrelaterat våld. Du är välkommen oavsett ålder eller kön. Även du som använder eller har använt våld i en nära relation kan få hjälp att hantera din ilska. Känner du oro för egen del eller för någon annan – hjälp och stöd finns.
Den du pratar med har tystnadsplikt.
Behöver du akut hjälp ring 112.
Mottagningstelefon: 0248-70 220 vardagar klockan 8–12 och 13–16.
Övriga tider ringer du 112 och ber att bli kopplad till Socialjouren.
Terrafem
Terrafem driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk.
Telefon: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.
Tjejjouren.se
Tjejjouren.se samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.
Tris.se
Tris står för Tjejers rätt i samhället. De erbjuder jourtelefon och stöd till dig som lever med hedersvåld.
Unizon
Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. Vissa jourer vänder sig även till våldsutsatta män.
Äldrelinjen
Föreningen Minds stödtelefon för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt.
Ring Äldrelinjen på tel: 020-22 22 33, vardagar mellan 10-15, för att prata med en av våra volontärer.
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin